Palatka.bg

Березники – погълнатият от карстова фуния град в Русия

Град Березники, намиращ се в руската планинска система Урал, бавно, но непрекъснато потъва в земята. Градът, който е дом на повече от 150 000 души е построен директно върху рудник с поташ, което по една или друга причина било стандартна практика в съветските времена. След почти един век непрестанен активен добив, дълбоките кухини в мината, които се падали точно под града били изоставени. Вниманието, което човечеството отделя на изчерпаните галерии е точно диаметрално противоположно спрямо генериращите добив такива. Таваните на тези огромни подземни кухи пещери се поддържат само от стените и колоните от разтворима сол. През 2006 г., когато извор със сладката вода започнал да се влива в мината на дълбочина между 220 и 500 метра под повърхността, той започнал да разтваря поддържащите колони и опасността от пълно пропадане на града се превърнала в реалност.

 

Най-голямата от всички ями била с прякор „Дядото”. Тя е широка почти четиристотин метра,а дълбочината ѝ е повече от удивителните двеста метра. Именно тази огромна пропаст заплашвала да погълне и единствената железопътна линия, която била и единствената транспортна връзка до и от мините. Березники произвеждат около десет процента от световния поташ, а мините са най-големият работодател в града. Закриването на мините не само би навредило на местната икономика, но е много вероятно да има фатален ефект по отношение на самото съществуване на града. Подобно на много други руски миньорски градове така и Березники е напълно зависим от съществуването на мината. Без нея едва ли и самият Березники  би съществувал.

Сега в Березники се използват редица високотехнологични инструменти, включително система за видеонаблюдение, сеизмични сензори, редовни наблюдения от професионалист и сателитно наблюдение на промените в надморската височина на покривите на сградите, тротоарите и улиците, с което се цели да се предвиди образуването на дупки.

Държавни служители и ръководители на местни компании обсъждат дали не е добра идея да преместят целия град на противоположния бряг на река Кама, където скалната основа е солидна. Руските специалист и инженери обаче са ги уверили, че ерата на образуването на огромни ями е приключила и няма да се отворят нови дупки.

Около 12 000 жители вече са напуснали Березники в търсене на по-стабилна почва, но останалите, които са решили да останат на това място, ще трябва да следят ситуацията отблизо.