Palatka.bg

Кой е най-северният град на света и какви са неговите тайни?

Ню Алесунд /Ny-Ålesund/ е най-северното селище на планетата и последното обитавано място преди Северния полюс

Градът се намира на остров Спицберген, част от отдалечения и до голяма степен недокоснат и неизследван архипелаг Свалбард. Именно в тази част на страната се намира Норвежката арктическа корона. Ню Алесунд стартира своята история като селище за добив на въглища, но мините отдавна за затворени, а градът е международен център за научни изследвания, като няколко държави са построили изследователски станции за проучване на изменението на климата. В героичната епоха на проучването на Северните ледове и полюса Ню Алесунд е бил отправна точка на няколко експедиции, които са се опитвали да достигнат до Северния полюс.

Ny Ålesund

За всеки моряк да види твърдя земя след като е прекарал в морето известно време може да бъде повече от вълнуващо преживяване. Ню Алесунд е бил причината за подобно вълнение на много пътешественици, които именно тук са виждали отново първите признаци на цивилизацията след месеци пътуване из безбрежния заледен север. Контурите на къщите и високите антени са предизвиквали усмивките на много приключенци. Отвъд град този малък град цивилизацията не съществува. Единствено Северния полюс и неговата чиста арктическа пустош. Откриването и разглеждането на този малък град в цялата му прекрасна изолация е почти магическо.

Ny Ålesund

За да пристигнете тук трябва да пътувате с кораб, който ще подмине островa Принц Карлс Форланд, както и Конгсфьорд

Дълъг 25 километра, Конгсфьорд е най-големият фиорд на северозападния бряг на Спицберген. Изящният пейзаж варира от големи тунелни равнини до алпийски върхове с драматични ледници, които се вливат в океана.

Blue Hour in Ny Ålesund

Докато пътувате вероятно ще видите много птици, които мигрират на север или на юг, а може би дори лисици, елени и тюлени. Ню-Алесунд обаче притежава най-богатата фауна и флора от целия архипелаг в Свалбард. Тук съществува огромно разнообразие от птици, особено около блата, както и множество бозайници, включително елени от Свалбард, лисици от Арктика и дори „краля на Арктика“ – полярната мечка – символът на Ледената пустиня.

DSC_5242

Пристигайки малкото селище ще става по-ясно и по-ясно

Живописните, старомодни къщи са тюркоазени, червени, жълти и сини. Цветовете изглеждат изключително наситени и впечатляващи, поради липсата на каквито и да е било признаци на цивилизация и голямата бяла пустош, която ги заобикаля.

Ny Ålesund

Само 30 души прекарват зимата тук, преживявайки безмилостно тъмната полярна нощ, когато слънцето е под хоризонта 24 часа в денонощието, а през лятото живеят около 130 души под денонощното слънце, когато то не залязва дори и за минута. Тези невероятни природни феномени се срещат само и единствено в Арктическия кръг.

Ny Ålesund Express

Арктическата пролет е толкова топла, че е възможно да оставите вашите шапки и ръкавици в къщата. Спицберген има арктически климат със значително по-високи температури, отколкото други области на същата ширина. Това се дължи на северноатлантическото течение, мощно топло океанско течение, което се движи на север от континентална Норвегия и близо до западния бряг на Спицберген.

Градът, доколкото могат да бъдат наречени 40-50 сгради град- има само една улица

Все пак съществува малък хотел и най-северната пощенска станция в света – малка тюркоазена къща. Именно на тази улица живее Руал Амундсен през 1925-26 г., подготвяйки се за полярните си експедиции.

Ny-Ålesund Research Base

През 1610 г. английският китоловец и арктически изследовател Джонас Пул открива за първи път въглища в Конгсфьорд, където се намира Ню Алесунд. Но едва през периода между двете световни войни въглищата отново бяха търсени в района на града. През 1916 г. норвежките рибари и други инвеститори, зависещи от въглища основават „Kings Bay Kull Company“ в Ню Алесунд. Планините в района имат богати находища от полезни изкопаеми, но всичко приключва, когато мините са затворени през 1962 г. след голяма авария, при която загиват 21 души.

Svalbard and its disappearing ice

Когато въглищните компании са напуснали района, учените са се настанали

Днес Ню Алесунд е международен център за научни изследвания и дом на постоянни изследователски станции, управлявани от агенции от 10 различни страни. Те изучават изменението на климата, замърсяването в атмосферата и наблюдават околната среда. Учените живеят в къщите в града и обикновено прекарват дните си в природата, работейки на терен. „Kings Bay Kull Company“ сега е правителствена компания, управлявана от норвежкото Министерство на търговията и промишлеността, което всъщност администрира и цялото селище.

Научните открития, направени тук, се разпространяват скорострелно в целия свят – точно както новините за експедициите преди около 100 години.

Ny-Ålesund Research Base

Международна научна общност се събира, за да разбере напълно заплахите, пред които е изправено това необикновено място, а и нашият свят като цяло. Отнемаме малко време, за да се огледаме и да помислим за крехката естествена красота, която се намира тук, и как трябва да направим всичко възможно, за да съхраним това специално място.