Palatka.bg

Невероятна географска карта с първоначалните имена на всички държави в света

Как са се появили имената на всички държави по света и какво значение се крие зад техните наименования? Вероятно всеки от нас си е задавал този въпрос. Всеизвестно е, че Япония е „Страната на изгряващото слънце“. А какъв е скритият смисъл на официалните названия на Индия, Франция или Парагвай? Можете да откриете изключително интересната карта тук.

Алтернативна карта  изглежда на пръв поглед като познатата ни световна карта, но изобразяваща „другите“ имена на държавите според формирането им от историческото развитие на всяка от тях. Етимологията на наименованията, които се съдържат в историографските источници през вековете занимава историците с цел да обяснят не само корените на всеки един народ, но и как битът, начинът на живот и културата са оказали влияние върху избора на име на държавите. Буквалният превод на тези имена зависи от няколко фактора: местоположение, климат, природа и народа, който я населява. Андора например, означава „Земята на шубраците“, Испания – „Земя с много зайци“, а Полша, както може да се отгатне – „Хората от полята“.

В някои случаи наименованието на държавата е свързано с термин, описващ хората, населяващи земите й. Македония е „Земя на високите хора“

За земите на днешна България е всеизвестно, че в Древността до създаването на Първата Българска държава са били населявани от траки и славяни до идването на прабългарите. Освен това българските земи са били дом не само на древните византийци, но и на римляни, готи и келти. Ето защо според картата на буквалния превод името на България гласи „Домът на смесените племена“ (на английски Home of Mixed Tribes).

Някои страни могат да се похвалят с още по-красиви и поетични имена. “Земята покрай Сребърната река“. Това е първоначалното име на Аржентина. Папуа Нова Гвинея пък може да се гордее с превода „Къдрокоси мъже“. А що се отнася до мъжественността и воинските качества на западноевропейските народи, първоначалното буквално наименование на Франция гласи „Земята на свирепите“.  Според картата, преводът на САЩ не би трябвало да бъде учудващ за съвременниците – „Съединените Американски щати“, а Исландия – „Снежната земя“.

Тази карта с първоначални значения на имената на държавите е създадена от Credit Card Compare

(https://www.creditcardcompare.com.au/), не само за да събере на едно място световните историческите сведения по нов нестандартен начин, но и да вдъхнови ентусиастите за нови хоризонти при обикалянето на Земното кълбо. Ако някой следващия път ви попита къде се намирате в момента, можете да му отговорите закачливо: „В Средното Царство“. Не, не става въпрос за Средното Царство на Египет (2040 – 1780 пр.н.е.). Намирате се в днешен Китай.