Palatka.bg

Напълно погълнатото от природата рибарско селище в Китай

Как би изглеждал погълнат до последния сантиметър от Природата град? Напълно зелен и призрачен, без ехо от човешки стъпки по улиците му. Доказателство за победата на природата над човека се намира в изоставеното рибарско селище Хото Уан на остров Гоки в Китай. Наричано още и „Зеленият призрачен град“, закътан в състава на 400 острова Шенгси, селището може би е едно от най-зелените в целия свят. Фотографът Тан Юйхун е успял да запечати този малък изгубен от силата на времето град. Гъстите пълзящи клони са обгърнали в плен всяка тухла, докато последното късче от някогашните къщи се изгубва във вечнозеления пейзаж, оставяйки тесни пътеки между къщите. Засега.

Градчето Хото Уан не е единственият пример за извоювано от природата селище в Китай

Урбанизацията, обезлюдяваща малките населени места в провинцията, постепенно отстъпва пред тишината на призрачните градове. Подобно нещо се случва с Хото Уан – в течение на половин век след като пристанището на селото не успява да посрещне големия наплив на рибарски лодки, зелените пипила на природата започват да покриват като с килим всяко кътче, сякаш оставяйки незабележим Хото Уан от очите на любопитни туристи.

Остров Гоки е известен като една от най-добре защитените рибарски местности по крайбрежието на Китай. Подобен удивителен феномен на триумф на тишината контрастира с факта, че точно този остров се слави и с опасно високата скорост на шофиране по стръмните пътища, измежду които се сгушило рибарското селище Хото Уан. Именно загадъчната зеленина на изоставените селца привлича туристи от цял свят и по традиция всяка зима в подножието им продължават да прииждат над 100 000 рибари от други краища на Китай. За тях, както и за обикновените туристи, изоставените села на остров Гоки могат да бъдат достигнати единствено чрез ферибот. Затова не е никак чудно, че вместо равни и поддържани асфалтови улички, любителите на забавен ритъм на живот са посрещнати от обраснали стръмни пътеки, чакащи да бъдат покорени, за да разкрият като награда изоставените къщи в рибарските селища.

Някои от домовете са останали наполовина построени с разпаднали се мебели, което свидетелства за отдавна заминалите жители

Малкото старци, избрали да изживеят последните си дни в Хото Уан, споделят с туристите, че трудната достъпност на място като родния им край е била една от причините да не може да процъфтява транспортирането на търговски продукти и услуги до острова, което го е обрекло на обезлюдяване. Скритите в зелена прегръдка къщи и училища чакат да бъдат открити от всеки, готов да се удиви на тази зелена страна на чудесата, шедьовър на природата. И ако е нащрек, няма опасност да се изгуби в безкрайността на този лабиринт от пълзящи клони и листа.