Palatka.bg

„Изход“: Компания в Япония, която помага на служители да напуснат работа без излишен стрес

Да, заглавието е вярно. Да напуснеш работа не е по-малко сложно, отколкото да си намериш нова. За голяма част от населението на Япония да прекараш пълен работен ден е изтезание, сравнимо със затвор, който ти плаща да излежаваш мъчителна присъда минимум 14 часа в денонощието. Да оставаш да работиш и след края на работния ден се счита за похвална черта, а „Днес изглеждаш ужасно, да не би да не си спал?“ е комплимент за всеотдайност в професията. Онези, дръзнали да напуснат, често са обвинявани в неблагодарност и дори заплашвани вербално и физически от работодателите. Това е причината Тошиюки Нино и Юичиро Оказаки, двама приятели от детството, да основат „Изход“ – компания посредник, уреждаща напускане на работното място, нещо проблемно за средния японския служител.

Да си тръгнеш от работа може да бъде опустошителна катастрофа за душата

Ние сме тук, за да доставим облекчение при отстраняването на това бреме, казва Нино пред вестник The Japan Times.

Само за една година след основаването си през 2017-та, “Изход“ предоставя услуги на почти 1000 души из цялата страна, като 70% от тях са мъже, а 30% – жени. За някои 50 000 японски йени (около 800 български лева) може да звучи прескъпа цена, но добрата новина е, че при повторно оказване на услугата, получаваш отстъпка от 10 000 йени. След попълване на онлайн формуляр и предоставяне на депозит от клиента, компанията се свързва с работодателя, за да до уведоми за намерението на служителя да напусне. Ограничаването на контактите между работодател и работник намалява стресовите преживявания, но “Изход“ не се занимава с уреждането на клаузи от договорите, сключени между работодателя и работника. Всички вещи от работното място се доставят до дома на клиента чрез куриер по пощата.

Напускането трябва да е нещо позитивно, пояснява Нино, който досега сам е напуснал три работни места, а съдружникът му Оказаки е бил отчислен от университета поради невъзможността да съчетава работа и учене. Репутацията на японците като работохолици повдига обществени дебати в последното десетилетие относно здравето и живота на работещите в страната, но все още не са направени стъпки за регулиране.  Напускането на офиса преди шефа се смята за липса на отговорност и тотално безхаберие. Традицията на строги отношения между подчинен и наемател на труда датира още от периода на Конфуцианството, насърчаващо подчиненост и функциониране на компанията като семейство, а това означава безусловна работа за просперитета й, понякога до края на живота.

Неслучайно Япония е позната с термина „кароши“ – смърт от прекомерна работа

Двамата създатели на „Изход“ имат намерение да превърнат идеята си в запазена марка, особено след разрастването на интереса и появяването на други подобни компания на пазара. Те искрено си пожелават някой ден японското общество да няма нужда от дейност като тяхната, въпреки че и двамата смятат, че това едва ли ще се случи в обозримо бъдеще.