Palatka.bg

Може ли кафе-туризмът да спаси от изчезване някои сортове от любимата ни напитка?

Животът без чаша горещо кафе – това е паралелната реалност на онези зомбита, лутащи се в черно-белия свят между живите и мъртвите преди първата глътка. Вероятно без аромата му ни очакват глобални катаклизми и войни, но ако те някога се случат, ще е заради невъзможността на някои хора да се събудят преди ранния следобед по естествен начин. В последните години темата за изчезването на кафето в световен план предизвиква предчувствие за инстантна кофеинова абстиненция на всички маниаци и любители на кафето, без което е немислимо битието им.

Промените на климата, изсичането на горите и болестите по растенията заплашват някои от дивите сортове кафе

Но опасенията от масовото изчезване на кафето могат да бъдат посрещнати с алтернативно решение за спасението му и кафе туризмът е едно от тях. Несъмнено кафето е горивото на модерния свят като 60% от всички диви сортове са под заплаха от съществуване. Арабика и робуста са само два от видовете, за които вероятността в бъдещето да съществуват е нищожна.

Изследователите на риска от изчезването на кафето в икономически план като доктор Арън Дейвис (https://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaav3473), твърдят, че измежду застрашените видове кафе са тези, които имат потенциал да се отглеждат и развиват в бъдещето като устойчиви на влошаващите се климатични условия. Но намаляването на разнообразието означава и изгубване на възможността да се създадат устойчиви хибридни видове. Това обрича кафето на пълно изчезване, независимо от сорта. Към момента са познати 124 сорта от ароматната напитка, като повечето растат в Африка и за поне 74 от тях е ясно, че са в риск да са към края на съществуването си поради липсата на стратегия за опазване.

Учените от Кралската ботаническа градина в Лондон смятат, че планирането за опазването на растение като кафето може да включва т.нар. „кафе туризъм“

Ниските цени на кафевите зърна могат да подтикнат производителите към засяване на скъпо струващи сортове, но за съжаление отглеждането им да не е природосъобразно. Затова кафе туризмът би поощрил онези, които искат да инвестират в съхраняването на естествените сортове кафе. Намирайки се в пиковия момент на ерата на свръхконсумация на ободряващата напитка, любителите получават зелена светлина да помислят за произхода и истинската себестойност на вкусното лате или еспресо. Колко пари са вложени в труда по отглеждането и достигането от сеяча на зърната до бариста майстора в кафенето на отсрещния край на улицата? Осъзнавайки от къде наистина идва то, би се подобрил процесът на опазване, защото кафе туризмът дава възможност да се запознаем с тънкостите на производството и най-вече да си обясним защо реалната цена е толкова висока.

5 страни с диви сортове кафе, които очакват туристите
Мадагаскар

Истинска съкровищница на биоразнообразие от кафе. Мадагаскар може да се гордее с цели 60 вида диворастящи сортове, в отглеждането на които участва голяма част от населението на островната република в Индийския океан. Но обезлесяването на площите обрича 43 от тези сортовете, поставяйки Мадагаскар в страните с най-висок риск от изчезване на диворастящо кафе.

 

Танзания

Остров Занзибар, планината Килиманджаро и националният парк Серенгети са едни от най-популярните дестинации, влизащи в задължителни места за посещение в Обединена република Танзания. Но знаете ли, че там се произвеждат едни от най-божествените ароматни сортове, измежду които „грах-бери“ във формата на грахчета и с вкус на череша? Е, това кафе може скоро да изчезне заедно с другите 71% от цялото отглеждано кафе в Танзания.

Етиопия

Вкусната и разнообразна кухня, древните градове и национали паркове на тази африканска православна държава са част от наръчника на посетителите. Това е родното място на арабика, един от най-разпространението кафени вкусове в света. Отглеждането му в планинските райони на страната е още една интересна забележителност, която заслужава внимание.

Мозамбик

Не е чудно да се разбере защо Мозамбик става все по-популярна дестинация за туризъм. Притихналите плажове, дивата природа и разнообразна кухня оправдават всички очаквания. Африканската държава отглежда пет вида диво кафе в риск от изчезване, за които се полагат грижи в оранжерии в националния парк Горонгоса.

Остров Мавриций

Въпреки малката си островна територия, Мавриций не отстъпва по изобилие от културни атракции, развлекателни дейности и вдъхновяващи пейзажи от водопади и пясъчни дюни. Лазурните лагуни, водолазното гмуркане и геологичните феномени на природата на острова го превръщат в райско кътче на Индийския океан. Известното планинско селище Чамарел се слави с добре развитото си аграрно стопанство, производството на кафява захар, чай и кафените плантации, където растат екзотични сортове, до един заплашени от изчезване.