Palatka.bg

Кеникот – изоставеният град в Аляска, който умира, заедно с местната мина за мед

Старият миньорски град Кеникот в американския щат Аляска се намира на южните склонове на планината Рангъл близо до ледника Кеникот, на около 8 километра от малкия град Маккарти. Докато Маккарти има целогодишно население от около две дузини хора, Кеникот е напълно пуст, празен, и на практика, мъртъв град. Но защо?

Този миньорски град е основан през 1900 г., след като група заможни инвеститори открили невероятно богати находища на медна руда в планините. Железопътна линия била незабавно построена,за да служи за бързото и сигурно транспортиране на руда от мините до най-близкото пристанище в Кордова, а градът Кеникот, който на практика бил изцяло обвързан с компанията, на която бил собственост бил официално основан през 1911 г. Името му всъщност е неправилно изписване на компанията, която работела в региона – Kennecott Copper Corporation.

Кеникоп бил типичен „фирмен“ град

Повечето от миньорите са живели там в жилища, които били собственост на компанията, а самият живот до голям степен бил обвързан с фирмата. Всичко се въртяло около мината и нейното опериране. На миньорите не били позволено да доведат семействата си, а хазартът и алкохолът били изключително строго забранени, подобно на много други места в Съединените американски щати, където тези пороци били извън закона. Е, тези забрани били само временно решение, тъй като скоростно се появил един нов град, в който миньорите можели да се насладят на спокойствие на никак нескромно количество вино, а а там, където има много алкохол и самотни мъже бързо се появяват и момичета,а които са готови да спечелят малко пари с тялото си.

Новият град бил съществуващият и до днес град Маккарти. В него можело да бъдат открити барове, ресторанти, хотели, басейни, магазини и процъфтяващ район, в който мъжете можели да намерят утеха на своя нагон срещу няколко долара.

В продължение на повече от четвърт век – от 1911 до 1938 г. в мината е обработена мед на стойност почти 200 милиона долара

В пика на активността на мината около 300 души са работили в миньорския град, а 200-300 души са живели в самите мини в планината. След 27 години експлоатация, както мините, така и железниците преустановили дейността си в района. Ако нямало да има мина, то и влаковете към нея логично спрели. Завинаги. Когато компанията Kennecott Copper Corporation напуснака града през 1938 г., те изоставили почти всичко на произвола на съдбата – оборудването, сградите, машините, а мнозина дори и личните си вещи.

Kennecott Copper Mines

В края на 60-те години на миналия век е направен опит за възобновяване на минната дейност, но високата цена на транспортирането на рудата превърнала идеята в нерентабилна, тъй като стойността на произведения материала, заедно с транспортните разходи надхвърляли стандартната цена на материала в страната. Приблизително по същото време компанията, която продължавала да има всички права върху земята и сградите върху нея разпоредила да се започне операция по пълното разрушаването и изравняване със земята на града, за да ги освободи от отговорност при потенциални аварии или инциденти.

Kennicott

Няколко сгради наистина били унищожени, но работата скоро прекъснала и никога не била продължена отново

По-голямата част от града останал непокътнат, което в бъдеще тепърва щяло да започне да привлича любопитни очи, които имали огромно желание да зърнат как изглежда един миньорски град. Социалните промени, забогатяването на американците и технологичния напредък превърнал миньорската професия в рядкост, независимо че в продължение на много десетилетия тя била сред най-основните и популярни занаяти в Съединените американски щати. Новите поколения, които имали коренно различен начин на живот и работа имали огромно желание да разгледат как са живеели техните родители. Старият миньорски град Кеникот в Аляска им предоставял перфектната възможност за това.

Day 06-07 Kennicott-07-30-190816-IMG_9793

Туризмът започнал да се развива през 70-те години, но чак през 80-те години Кеникот се превърнал в популярна туристическа атракция

През 1986 г. градът е обявен за Национална историческа забележителност, а Националната паркова служба стабилизирала и възстановила много от сградите в миньорския град. Днес Кеникот продължава да привлича туристи не само от САЩ, но и от целия свят. Макар и вече да не съществува като град, сякаш Кеникот продължава да живее, макар и по коренно различен начин, спрямо оживеното си минало.

Day 06-07 Kennicott-07-30-182407-IMG_9770