Palatka.bg

Невероятната история на дядото, който спасил Тайчунг с цветовете на дъгата

Когато става въпрос за любими в Инстаграм места за снимки град Тайчунг в Тайван безспорно заема едно от челните места в класацията по фотогеничност. С население над 2 милиона души той е вторият по големина град, намиращ в самия център на азиатската страна. Но освен, че е истински рай за търсачите на екзотични селфи места, в последните няколко години Тайчунг стана популярен с шарените изненади, които крие. „Селото с цветовете на дъга Тайчунг“ (彩虹眷村), както е другото име на един от кварталите в града е съкровищница от малки цветни къщи с изрисувани върху стените котки, кучета, цветя и още причудливи образи.

Малко преди да бъде разрушен от властите преди няколко години, напълно непознатият за света квартал в Тайчунг се превръща от бивше военно селище в най-известното място с милиони посетители всяка година

Grandpa paints the village

This 96-year-old grandpa painted his village to save it from demolition. Now millions of tourists are coming to see it.(via BBC World Service)

Публикувахте от BBC Arts в Четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Зад сегашната приказност на тази необичайна част от града се крие невероятната история на един от неговите жители, наричан Дядото на дъгата (The Rainbow Grandpa). Всичко започва след 1945 година, когато армията на националистическия генералисимус Чан Кайшъ губи във конфликта с континентален Китай по времето на Китайската гражданска война. Под властта на Чан Кайшъ милиони китайци пристигат на острова, изграждайки Република Китай (днешен Тайван). Много от войниците са подслонени в нови домове в специално построени селища из целия остров. Постепенно с урбанизирането на страната, селищата за военни са напуснати от обитателите и така изоставени в ръцете на времето започват да се разпадат. Докато през 90-те години властите не решават да ги разрушат.

През 2010 година Хуанг Йонфу, един от ветераните, чува, че правителството скоро ще бутне всички 1200 къщи в Тайчунг, някога построени от осем пенсионирани войници

Ветеранът започва да рисува по стените на своя дом и околните къщи в опита си да разубеди властите. В онзи момент той е бил единственият жител на селото. Скоро студенти от близките университети откриват необичайното произведение на изкуство, сътворено от Хуанг и чрез петиция успяват да съхранят селцето като културен паметник. Днес „Селцето с цветовете на дъгата” се е превърнало в алея на изкуството, една от най-атрактивните дестинации в Тайван. Хуанг, наричан още Дядото на дъгата (彩虹爺爺), въпреки своите достолепни 96 години, все още се събужда всяка сутрин преди изгрев, за да рисува, споделяйки с усмивка своята история с посетителите. Произведението на ветеранa е описвано като късче сюрреализъм с елементи на хумор, а наивистичният стил и е доказателство за многото любов в сърцето на дядото на дъгата, сътворил чудо не само в центъра на острова, но и пъстро късче в историята на Тайван.