Palatka.bg

Как биха изглеждали градовете, ако нямаше ток?

Как ли щяха да изглеждат градовете, когато последният слънчев лъч се стопи зад хоризонта? Със сигурност единствено студената мъждукаща светлина на звездите би огрявала силуетите на тъмните сгради. Всички милиарди малки далечни експлозии озаряват космоса, но с всеки изминал ден замърсяването на нашата планета сякаш прави гледката към тях все по-мътна и недостожима за простото око.

Токио
Френският фотограф и художник Тиери Коен е пресъздал атмосферата на света, огрят от звездите на нощното небе

В серията от цифрови пейзажи под името „Тъмните градове“ (“Villes Eteintes”), той показва, че красотата и зловещото усещане могат да ни дадат представа как биха изглеждали градовете, ако нямаше ток. Често приемаме електричеството като неизменна част от нашата цивилизация. В проекта на художника тъкмо осветлението е „изключено“, за да можем да обърнем внимание на тъмните градски пейзажи като контраст на светещите съзвездия над тях.

Шанхай

Комбинирайки двете реалности, създавам трета, която не можете да видите… но тя съществува! Показвам ви липсващите звезди, казва Коен. Фотографията е начин да покажеш неща, които не виждаме, тя е начин да мечтаем. Не рисувам постапокалиптични градове, а просто градове без електричество. Искам да върна тишината обратно, добавя той.

Шанхай

За да осъществи своя проект, художникът посещава девет града, някои от които са Ню Йорк, Сан Франциско, Рио Де Жанейро, Хонг Конг. Общото между всички тях е славата им на световни мегаполиси, чието обаяние и уют се крие именно в голямото количество електроенергия, вдъхваща им живот. По време на посещениията си в тези градове, френският фотограф използва специален екваториален статив, за да запечати пейзажите. След това пътува до по-малко населено място на същата географска ширина, но с по-голяма атмосферна яснота. Чрез този метод небесата над Шанхай всъщност се оказват в Западна Сахара, а Париж е осветен от звездите от небето над щата Монтана.

Сан Франциско
При комбинирането на двете различни части Коен използва един и същ фотоапарат и обектив и почти идентични дължини при заснемане на град и небе

Но разбира се времето никога не е едно и също, а още по-удивително е, че творецът снима градските пейзажи само през деня на слънчева светлина. Комбинацията се обработва от филтри, пресъздаващи ефекта „ден на мястото на нощта“, а изкуствената светлина изчезва от нощните снимки. Такава техника действа отлично при изобразяване на стъмнил се ден, разсечен от величествен черен мегаполис.

Рио де Жанейро
„Тъмните градове“ представлява всичко, което сме постигнали и всичко, което сме изгубили

Коен показва как интелигентните манипулации превръщат обикновен образ в предмет на задълбочени размишления. Подобни застинали тъмни пейзажи могат да послужат за вдъхновение за други възможни начини на живот и паралелни реалности. Самият творец смята фотографията за поезия, а не буквална реалност. А най-хубавото е, че можеш да покажеш на света, това което пожелаеш.

Ню Йорк
Лос Анджелис
Хонг Конг
Париж

Автор Мария Николова