Palatka.bg

Куна – племето, в което цари пълен матриархат

Ако кацнете в Панама, не пропускайте да посетите архипелага Сан Блас. Там живее едно от най-причудливите племена на планетата. Неговото име е куна (kuna yala) и този народ вярва, че бог е създал земята за тях самите.

Облечени в свободно разкроени красиви пъстри рокли, с гривни на глезените и китките на ръцете, жените от племето куна грабват окото отдалеч. Носят кошници, украсени с „мола“ – гордост и задължение за всяка жена. А само след няколко часа, в които продават своите текстилни ръкоделия, те напускат кипящия живот на столицата, за да се завърнат у дома.

В наши дни куна е едно от малкото индиански племена, успели да извоюват правото си на самоуправление и свое обществено устройство. През 2010 година панамските власти оказват подкрепа на племето (50 000 души) и по този начин то се сдобива с автономия на архипелага Сан Блас, който включва в състава си около 350 малки острова. Удивително е, че въпреки добрите отношения с властите и външния свят, племето се подчинява на свои закони, разбирания и традиции, предадени от предците им. Самите те наричат себе си „гуна“, тъй като звукът „к“ не съществува в техния език.

Вождовете им пеят

Малките общино-родови групи на куна се управляват от вожд. Докато преди време такъв е бил назначаван от панамските власти, днес племето притежава това право на избор. Да пее добре е най-важното условие за добър вожд. И не е случайно – все пак всичко, което има да каже на своя народ, може да става само чрез устна форма, по-точно с песен. А най-добре е вождът да бъде жена, понеже, както смятат хората, тя е свързана с природата, подарила таланта на жените да докосват с гласа си всяка душа.

Кокосови орехи вместо валута

Животът в племето куна може да се окаже рай за всички любите на кокос. Като главен износител на кокосови орехи за целия регион, индианския народ разполага с кокосови плантации. При отглеждането и продаването на кокосовите орехи, една част от печалбите се поделят между онези, който са взели участие в положения труд, а другата  отива в обща хазна.  Понякога нелегалната търговия на кокосови орехи между Панама и Колумбия с участието на куна довежда до конфликти между двете страни. Всяка частна собственост на племето разполага с палмова градина, а кокосовите орехи служат като разменна валута срещу други хранителни продукти.

Пълен матриархат

Ако при другите народи се отбелязват безброй празници, свързани с богове, сезони или национална памет, то куна празнува само три неща – раждането, израстването и омъжването на своите момичета. Причните жените да заемат главно място в обществото на куна са малобройната численост на племето и изгубилата се отдавна функция на мъжа като негов защитник.  Логично аграрният начин на живот и отседналост извежда ролята на жената на преден план. Освен това търговията и управлението на общите се осъществява от нежния пол.

И мъжете също „раждат“…

Има едно предание и то гласи, че Луната е произлязла от реката. Ето защо жените от племето куна раждат своите деца във водоемите, точно както се полага да се появят истинките божества. Особеност тук е, че бащата също се подготвя за ритуала – няколко дни преди събитието спира да работи и просто си почива. И в момента на раждането той е длъжен да се държи така, сякаш самият той ражда. Куна вярват, че колкото по-силно крещи мъжа, толкова повече ще отнеме от болката на родилката. След като детето се роди, майката го къпе в речните води, измива и себе си и веднага се връща към ежедневните си дела. А бащата? В следващите няколко дни той си почива в леглото, докато не дойде на себе си.

Третият пол не е табу

Има няколко интересни факта за децата от племето куна. Най-големият процент на деца албиноси в света се среща именно тук – едно на всяко 150-то дете се ражда с недостиг на меланин в организма. Те са наричани „лунни деца“, защото родителите им са гледали прекалено дълго Луната.

Хората от куна дават пълна свобода на своите деца. Ако на някое момче му се прииска да се държи като момиче или обратно, никой не би дръзнал да ги поучава или упрекне за желанието им. И понеже матриархатът е силно изразен, при първото се среща по-често. Такива момчета се наричат „омеггид“ или в превод „като жена“. Когато пораснат, много от тях се занимават с типично женски дейности като например изработката на мола.

А какво е „мола“?

Това е вид апликация, която се изпълнява подобно на познатия пачуърк. Всяко парче се пришива към следващото, докато не се получи картина. Морфологичните образни заемат централно място в ръкоделието на индианките от племето. Дървото на живота „палувала“, птиците, животните и растенията са често срещани образи, но червеният цвят е най-предпочитаният. Мола – това е най-прочутият символ на племето куна от архипелага Сан Блас.