Palatka.bg

Хирошимити – невероятните стъклени творения, създадени при ядрения взрив в Япония

Едва ли има нещо по-страшно от ядрения взрив. Атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки през 1945 година са една от най-зловещите трагедии в историята на човечеството. Кой би помислил, че нещо загадъчно, а защо не и красиво може да се роди след събитие, оставило след себе си неизлечима болка, аномалии в екологичен, културен и политически план? Едно от последните проучвания показва, че има и геологически ефект от бомбардировките и това са уникалните стъклени частици „хирошимити“, намиращи се в пясъка на засегнатите от удара градове.

През 2015 година Марио Уаниър, един от геолозите изследователи на неизвестните частици, внимателно изучил състава на пясъка, събран на плажа на японския полуостров Мотуджин, само на 6 километра от самия епицентър на взрива

По време на отсяването на пясъка, примесен с морска материя като микроскопични раковини и други организми, американският учен се натъкнал на странни стъклени частици с продълговата аеродинамична форма. Около 2,5 процента от състава на пясъка от околностите на Хирошима съдържал именно такива частици, които обикновено се образуват и разпръскват в атмосферата единствено при метеоритни удари. Резултатът показал, че високото съдържание на калций в новообразувалите се стъклени късчета не е типичен за природата на мястото, където се е случил ядреният ужас. А и присъствието на минерала оливин и магнезий в структурата на хирошимите опровергава версията за космически произход на находките.

Над 10 вида от уникалните стъклени образувания били изпратени в университета Бъркли, за да бъде детайлно проучен произходът и структурата на микроскопичните топченца

Резултатът бил удивителен – непознатите обекти на изследването се оказали първите засвидетелствани отломки на материал, образуван в резултат на ядрен взрив, при това в градска среда. Хирошимитите позволяват да се анализират някои особености на случилото се в първите секунди на атомния взрив, когато огромната маса материал, състоящ е от сгради и съоръжения, се изпарила в пространството.

Правилната форма на кръглите хирошимити се дължи на факта, че ударната вълна вдигнала във въздуха на около 15 километра тонове минерали и при температура от 2000 градуса по Целзий успяла да ги доведе до течно състояние. Падайки обратно на земята, втеченият пясък изстинал и се превърнал в малки стъклени топчета. Едно от уникалните свойства на хирошимита е, че съдържа най-миниатюрните самородни частички от най-различен вид: бетон, мрамор, метал и други органични вещества. Удивителното е, че в него са се консервирали и останки от загиналите хора при ядрения взрив. Досега липсата на всякаква информация за съществуването на хирошимитите се обяснява с полагането на усилия за спасяване на жертвите и последствията от радиацията, а не толкова за изучаване на изпарилите се при взривовете градове.

Предполага се, че в пясъка на пострадалия град Нагасаки също има наличие на подобни стъклени частици

Според учените от Бъркли те наподобяват отдавна намерените късчета материя във вид на падащ дъжд в щатите Невада и Ню Мексико, където са се провеждали опити на ядрени оръжия. Стъклените артефакти носят името „тринити“ в чест на ядрената програма Trinity. По своята същност те приличат на пясъка, поразен от мълния.