Palatka.bg

Очила от кафе? Нека да са от рециклирано, моля

Търсите си удобни очила за ежедневието? Какво ще кажете да са направени от сутрешната ви доза кофеин? Дори да звучи като ексцентрична прищявка, темата за рециклирането на кафе става все по-наложителна. Но как преработката на употребено кафе може да се превърне в моден тренд?

Украинският бранд Ochis имат отговор – чрез кампанията си за превръщане на сутрешното кафе в уникални дизайнерски очила. Насочени изцяло към еко производството, украинските дизайнери от Ochis представят рамки на очила, направени от утайка на сварено кафе. Вместо да отиде в боклука или в канала, непотребният остатък от ободрителната напитка се обработва със смес от лен и биополимери. С помощта на растително масло сместа се отлива в специална тухленоподобна форма. След това рамките за очилата се изрязват с компютър и воала! Имаме гъзарски чифт очила.

Основателят на бранда, Макс Гарвиленко, казва, че рамките на очилата са напълно устойчиви и олекотени

И разбира се – ухаят на кафе! Идеята да имаш очила от кафе е абсолютна форма на протест срещу пластмасата, казва Гавриленко. Екологичните рамки от кафе се разграждат 100 пъти по-бързо от обикновените пластмасови очила и напълно изчезват в почвата или водата в течение на 10 години. След това те се превръщат в натурален тор за растителния свят в природата.

В забързания ритъм на ежедневието, идеята за саморазграждащи се очила е повече от необходима

Всеки ден по света се изпиват над 2 милиарда чаши от ароматната напитка, като поне 6 милиона тона пластмасови чаши отиват на бунището. От друга страна, колкото и практични приложения да има в бита, утайката от кафето вреди на околната среда, поради метана съдържащ се е нея. Според проучванията той ускорява процеса на глобалното затопляне до 86 пъти по-бързо, отколкото СО2 (въглеродния диоксид). В последните години кафето все по-често се използва и за производството на рафинирано биогориво на дизелова основа, което доказва сериозните качества на химическото му съдържание.

Модерните очила на Ochis предлагат двойно решение на проблема: те са първите по рода си очила от кафе в света. Революционната кампания за отказване от пластмасовите аксесоари е насочена не само към новаторски дизайнерски идеи, удобство и изтънчен външен вид. Главната мисия е удоволствието от помощта за опазването на Природата, след като някой ден от нас останат единствено очилата.