Palatka.bg

Погълнатото от пясък селище Шойна в Северна Русия

Шойна е малко рибарско селище, разположено на полуостров Канин в Северна Русия. Намиращо се на ръба на полярния кръг, жителите на това крайбрежно селище трябва да издържат не само на вледеняващия студа, но и на огромното количество пясък, който се простира на десетки километри по протежение на брега на Бяло море.

Дюните непрекъснато мигрират нагоре и надолу по брега под влиянието на западния вятър, като огромните количества пясък могат да покрият цели къщи само за една нощ. Жителите обикновено вземат предпазни мерки и почти никога не затварят вратата през нощта, защото е напълно възможно на сутринта да няма как да я отворят. В селото има булдозер, който често идва на помощ, за да разкрие погребаните под пясъка къщи.

Селото е заселено през 30-те години на миналия век от рибарски семейства които били привлечени от изобилието на риба и морски дарове в местните води

През 50-те години на 20-ти век той се превърнал в доста голямо селище за своя тип, тъй като повече от 1500 жители били избрали Шойна за свой дом. Заедно те притежават повече от седемдесет кораба. Но безразсъдното тралене (Mетод за промишлен риболов, състоящ се в активното теглене на специална риболовна мрежа – трал – от една или няколко лодки, наречени траулери. В България обикновено траленето се споменава в контекста на събирането на вид използвано в кулинарията мекотело, наречено рапан. Траленето е незаконно в района на териториалните води на Република България, поради тежките последствия, които нанася на морското дъно и неговите обитатели) през последните десетилетия унищожило огромни рибни популации и в крайна сметка риболовната индустрия се сринала. Днес едва около триста души живеят в Шойна, подкрепени главно от обезщетения за безработица и пенсии. Някои печелят допълнителни средства от лов, тъй като в региона има голям брой гъски.

Повече от половината от селото е погребано под пясъчни дюни, създадени от почти непрестанния вятър, а селото не е свързано нито с пътища, нито с железопътни линии. Транспортът до външния свят може да бъде осъществен единствено с кораб или по въздух, благодарение на цивилното летище, състоящо се от 650-метрова писта.

2004 г. @ Алексей Голубцов
2004 г. @ Алексей Голубцов