Palatka.bg

Сарай Бату: Възстановка на столицата на Златната Орда от 13-ти век

Древният град Сарай Бату бил разположен в долната част на река Волга, на около 120 км северно от модерния град Астрахан в днешна Русия (Астрахан  е град в източния дял на европейската част на Русия. Разположен е на Прикаспийската низина, в горната част на делтата на река Волга). Сарай Бату е бил столица на Златната орда, западната част на Монголската империя, която процъфтява от средата на 13-ти век до края на 14-ти век. В най-впечатляващия се период територията на Златната Орда се разпростирала върху по-голямата част от Източна Европа от Урал до река Дунав, а на изток страната потъвала дълбоко в Сибир.

На юг земите на Ордата граничели с Черно море, Кавказки планини и иранските територии на монголската династия, известна като Илханат. Това е монголско ханство, създадено на териториите на Персия през 13 век като част от Монголската империя. От хан Газан монголските владетели на Илханата и по-голямата част от населението следват исляма. Териториите на страната обхващат днешен Иран, по-голямата част от Ирак, Афганистан, Туркменистан, Армения, Азербайджан, Грузия, Турция и Западен Пакистан. Ханството е основано през 1256 година от внука на Чингис хан, Хулегу хан. Влиянието на монголците се усетило дори е в България, където според множество теории на българския престол се възкачва Цар Чака, женейки се за най-малката дъщеря на цар Георги I Тертер, Елена.

Сарай Бату (което означава „Дворецът на Бату“) е създаден в средата на 40-те години на 13-и век от монголския владетел Бату хан, внукът на Чингис Хан

По това време градът бил голямо селище с население от 75 000 души, което го превръщало в един от най-големите градове на средновековния свят.

Един арабски пътешественик от 13-ти век, пътуващ от Северна Африка към Азия описва Сарай Бату „като един от най-красивите градове, град с изключителни размери, изпълнен с хора, красиви пазари и широки улици”. Пътникът преброи тринадесет големи джамии и тринадесет катедрали, многобройни базари и бани. Населението му било мултикултурно. Освен монголските владетели, той видял руснаци, бели хора и много „търговци и пътешественици“ от Ирак, Египет, Сирия и Гърция, като всеки народ живеел в собствения си квартал.

Разположен на северния клон на Пътя на коприната, градът се превръща във важен политически и икономически център

В него се събират много занаятчии – грънчари, бижутери, стъклари, леяри. Собствени квартали имат монголците, печенегите, аланите и черкезите, руснаците, волжките българи, византийците и италианците. Повечето сгради са от кирпич, изградени са водоснабдителна и канализационна системи.

През 14 век, по неизвестни причини, градът е изоставен и столицата е преместена на ново място на около 180 км северозападно от Сарай Бату. Новият град се казвал Сарай Берке или “Нов Сарай”.

Естествено толкова големи и богати градове привличали множество врагове. Както старата, така и новата столица били разграбени от Кримското ханство в края на 14-и и началото на 16-и век. В крайна сметка градът е разрушен от руския цар Иван IV през 1556 година.

Този някога красив град сега живее нов живот, благодарение на филма „Ордата“ от 2011 година

За да снима историческата драма, руската продуцентска компания изградила сложна и достоверна реплика на някогашния велик град Сарай Бату. Мястото на заснемане не било избрано случайно, а всъщност било много близо до действителната историческа локация на столицата на монголците. След като снимачният период завършил, вместо да се разглобяват всички декори, възстановената, благодарение на продукцията, столица се превърнала в туристическа атракция. Въпреки че изглежда, че къщите и другите конструкции на снимачната площадка са направени от глина, те всъщност са изградени от обикновено дърво и бетон. Глиненият слой се добавя само в екстериора, за да изглеждат конструкциите достоверни.

Днес локацията се е превърнала в музей на открито, който се посещава от множество туристи, които проявяват интерес към историята на региона и на Златната орда конкретно – една от най-великите и влиятелни империи в историята на света, чието споменава и до днес вълнува не само умовете на историците-специалисти, но и на широката публика.