Palatka.bg

Вече може да си купите летящия мотор на Hoversurf

Помните ли летящите мотори Hoversurf, с които плануваше да се сдобие дубайската полиция в преследването на престъпниците?

Е, вече можете да изравните силите си с властите на арабската държава, дори да не попадате в категорията престъпници бегълци. Високотехнологичната компания Hoversurf покори не едно идве сърца с представянето на прототип на мотора през 2016 година.

Един от най-запалените клиенти бяха органите на реда на Дубай, което даде възможност на полицейските служители да тестват работната версия на летящото возило тип дрон от нов поколение

От компанията Hoversurf, основана от руския предприемач Алекс Атаманов, пуснаха видеоклипове със заснети успешни летатлени опити с моторите. Новото поколение возила са високотехнологични хибриди между познатите традиционни возила и куадкоптър перки, вече познати ни при дроновете.

За всички търсачи на адреналинови усещания, новината за пускането на продажби на моторите е повече от вълнуваща новина. Ако до преди няколко години се смяташе, че този вид изобретения ще бъдат привилегия за специфични клиенти, то от днес всеки може да се сдобие с летящата машина само за… $150 000. Условието е да се доплати и задължителен курс на обучение в размер на $10 000. Единственото неудобство е , че тридневният курс може да бъде проведен единствено в Калифорния, САЩ.

От компанията се надяват да започнат да изпълняват поръчките още през 2019 година, защото е необходимо да се изчакат резултатите от финалните стъпки при тестването на последния модел Hoverbike S3 в технологичния парк Столково в Москва

Докато преди няколко години летящите мотори вдигаха до около 70 км/ч , последният модел S3 2019 може да се похвали с 96 км/ч при препоръчителна височина от безопасните 5 метра от земята. Ховърбайкът тежи 114 килограма и притежава презареждаща се батерия, но може да се захранва и с бензин.  Пилотът определя настройките намашината според желанията си, а анатомичният джойстик, изработен от истинска кожа, добринася за комфорта при шофиране.

Все още продължителността на полета ще стига до 25 минути, в зависимост от тежестта на пилота и от метеорологичните условия. Добрата новина е, че зареждането на батерията ще става бързо – за около 2 часа и половина чрез преносимо зарядно. Охлаждащата се система се адаптира спрямо налягането на въздуха върху перките.

Мисията на Hoversurf е да постигнат възможност за шофиране без съобразяване със задръствания, правила на движение и замърсяване на околната среда, нещо което се очаква да стане достъпно за повече хора в близко бъдеще. За тази цел компанията вече е получила зелена светлина от американската служба за авиация (US Federal Aviation Administration), която обещава да даде възможност на шофьорите да летят без задължителен лиценз за пилотиране.