Palatka.bg

Огромната каменна река в Русия

Голямата каменна река е хаотична бъркотия от огромни камъни, които се стичат по склона на планините Таганай в Южната част на Урал, на територията на Челябинска област, Русия. Огромната каменна река е дълга цели 6 км, а средната ѝ ширина е около 200 метра. Най-широките части на този впечатляващ природен феномен достигат до 700 метра.

Смята се, че гигантската скална река се е появила по време на последното голямо заледяване преди около 10 000 години

По това време ледниците покривали върховете на хребетите на планините Таганай, достигащи височини до 4 800 метра. Под огромната тежест на този лед върхът на планината бил пулверизиран в милиони сред по-големина скални образувания. Когато ледът се стопил, тези скали бавно се спускали по хълма в продължение на хилядолетия, създавайки Голямата каменна река. Това изключително природно се нарича „река“ само защото изглежда като такава, а не защото всъщност тече в класическия смисъл, който влагаме, когато говорим за обикновена ръка. Към момента процеса на движение на камъните е спрял и те стоят неподвижно в продължение на вече стотици или дори хиляди години.

В реката място са намерили големи блокове кварцит (изключително компактна и твърда скала, състояща се от кварц), включително авентурин (форма на кварц, съдържаща слюда или железни съединения, които му придават блестящ ефект), с тегло до 9-10 тона всеки. „Дълбочината“ на каменна река също е изключително впечатляваща, достигайки повече от 6 метра.

Интересното е, че, ако се приближите към Голямата каменна река, може наистина да чуете приятният и свеж звук на течаща вода. Звукът идва малки потоци под скалите.

Голямата каменна река не е единствената каменна река на земята. Подобни каменни реки се срещат и в други райони на Урал, а наш късмет на подобен феномен може да се насладим и в България в планината Витоша.

Няколко каменни реки в планината над София може би ще събудят любопитството ви

Геоложкият феномен “Златните мостове” представлява каменна река в едноименната местност в северозападните склонове на Витоша. Намира се на надморска височина 1350-1500 m на територията на столичния квартал Владая (42.60932, 23.24001). Геотопът не е самостоятелно защитен, но е разположен в Природен парк Витоша и е една от най-посещаваните туристически местности в планината. Каменната река е образувана през последните 5 млн. г. през Неогена и Кватернера, вследствие на сферичното изветряване на монцонитите от Втошкия плутон в съчетание с ерозионното действие на водата. Името идва от златистия цвят на лишеите, покриващи каменните блокове (Кръстьо Кръстев) .

Друга каменна река в долината на река Витошка Бистрица е широка до 300 м, а други каменни образувания се простират още по-широко на планинските склонове.