Palatka.bg

Странната история как за 4 дни Казахстан беше целият Съветски съюз

1991 г. е забележителна година в геополитическата история на света. Една от най-наситените със събития години, в които за кратък период от време се случват множество определящи съдбата на света събития, които насочват хода на историята в продължение на много десетилетия, а може би и векове. Това е годината, през която войната в Персийския залив бележи началото на постоянното военно присъствие на Съединените американски щати в Близкия изток. Присъствие, което е повече от очевидно и до днес. Същата година Камбоджа постигна мир с Виетнам, с което се слага край на военния конфликт, продължил с десетилетия. Междувременно друга ключова за региона си страна – Югославия започва свой агресивен крах, а сблъсъците между Сърбия и другите югославски републики дават началото на нова война, която ще бъде сред най-ярките белези на това десетилетие. През 1991 г. Индия също изоставя политиката си на социализъм и самодостатъчност и страната започна да се отваря културно, политически и икономически за широкия свят. Най-влиятелното събитие през тази година обаче е, че това беше годината, в която великият Съветския съюз се разпадна.

Огромният гигант официално умря

В продължение на няколко години в Съветския съюз вече се случваха безброй промени с пристигането на Михаил Горбачов. Въпреки че обещанието си да запази съветската държава и социалистическите ѝ идеали, когато идва на власт, Горбачов смята, че е необходима значителна реформа. Горбачов се опитва да осъществи социални и политически реформи в страната си, като предоставя повече права и свободи на съветския народ – така наречената политика на гласност, докато политиката му за „перестройка“ се опитва да извърши дълбоко преструктуриране на политическата и икономическата система, която да може да бъде конкуретноспособна на все по-богата и мощна западна икономика, която многократно надхвърляла съветската, която пък от своя страна непрекъснато затъвала все повече.

Един от ключовите моменти в политическата кариера на Михаил Горбачов е, че когато много страни от Източния блок, като Полша, Унгария, България, Румъния и т.н, които в продължение на половин век били сателитни държави от Съветския съюз, започнали да отхвърлят комунистическите си правителства, той отказал да се намеси.

Застрашени и притеснение от бездействието на Горбачов и опасяващи се от разпадането на Комунистическата партия, двама хардлайнери на партията, КГБ-ейци и военни служители се опитват да извършат един зле замислен, лошо планиран и лошо изпълнен преврат на 19 август 1991 г., с което всъщност неволно ускоряват разпада на Съветския съюз. Пет дни по-късно Горбачов се оттегля от поста генерален секретар на партията, но запазва президентското си място. През следващите месеци отделните съветски републики започнали бързо да напускат Съюза и да претендират за независимост. Украйна обяви независимост още в същия ден, в който Горбачов подава оставка. На следващия ден Беларус също поема в тази насока. Два дни по-късно – Молдова. Балтийските държави Литва, Естония и Латвия вече бяха напуснали Съюза преди превратът да е започнал.

До декември 1991 г. в Съветския съюз останаха само две държави – Русия и Казахстан

На 8 декември представители на Беларус, Русия и Украйна се срещат в Брест, Беларус, и заявяват, че Съветският съюз на практика вече не съществува. Четири дни по-късно, на 12 декември, Русия изоставя Съюза, оставяйки само Казахстан като единствен член на Съветския съюз. Тази ситуация продължава четири дни, преди Казахстан официално да се отдели от Съветския съюз и да стане последната съветска република, която обявява независимост. И до днес Казахстан е една от най-близките на Русия страни с огромен ентусиазъм се включи в доминирания от Русия Евразийски съюз . Работата по него започва само 3 години след разпада на Съветския съюз. На 29 март 1994 година по време на първото си официално посещение в Русия президентът на Казахстан Нурсултан Назарбае за първи път изразя идеята за Евразийски съюз. През юни същата година бе представен интеграционен проект и това е първият официален документ на интеграционния съюз.

Самият Съветски съюз не е официално разпуснат до 26 декември 1991 г., което означава, че през тези десет дни той е съществувал като държава, но без да разполага с каквото и да е било територия.