Palatka.bg

Чарънският каньон – великият азиатски каньон

Сгушен между планинските хребети Кетмен и Улкен-Богут в югоизточния край на Казахстан, близо до границата с Китай, се намира Чарънският каньон – „Големият каньон на Централна Азия” – впечатляващо дефиле с дължина около 90 километра, издълбано от бързо течащата река Чарън по време на „пътуването“ ѝ в северна посока северните склонове на планината Тяншан през сухата полу-пустиня източно от Алмати. Някои от най-впечатляващите части от каньона са дълбоки до 300 метра.

Няколко хилядолетия на различни атмосферни влияния разкриват множество слоеве от цветни седиментни отлагания по стените на каньона

Особен интерес представлява сухата клисура, с дължина от около километър или два, наречена Долината на замъците, където могат да се видят извисяващи се скални образувания, наподобяващи (ако впрегнете въображението си, разбира се), колони и замъци. Създадените приказни пясъчници през каньона също са получили различни имена като Нотр Дам, Пингвин, Доналд Дък и Мечо Пух. Тази част на каньона е дълбока около 100 метра, а наблизо има и пътека, която е подходяща

за разходки. Това е мястото, където туристите обикновено се движат, когато посещават каньона на Чарънския каньон.

Многоцветните скални слоеве са продукт на различни етапи от седиментни отлагания, които включват дори вулканични скали от лава на дъното.Каньонът Чарън се състои от 5 различни каньони: Долината на замъците, Каньона на Темиркик, Жълтия каньон, Червения каньон и каньона Бестамак. Долината на замъците е най-популярната част от каньона на Чарън.

Приключенските спортни занимания в реката включват рафтинг и кану. Риболовът на местните видове риби, наречени „Голият Осман“, също е често срещан. По-надолу по течението на каньона се намира именно сухата зона на ждрелото, която мнозинството от туристите виждат.

Районът не е особено лесно достъпен, но може да се тръгне по път, тръгващ от старата столица на Казахстан – Алмати

Маршрутът минава през селищата Кокпек, Шонзи и Жаркент. След това се навлиза в самия национален парк, в който започва истинската наслада за очите и всички сетива, които се изправят пред изключително доказателство за мощта на природата и нейната сила, която в продължение на милиони години с огромно упорство създава образувания, на които да се любуваме днес. Които ни носят удоволствие и ни впечатляват, но които трябва старателно да опазваме и защитаваме.