Palatka.bg

Камбоджа ли е новата туристическа перла в короната на Азия?

С малки изключения като Абу-Даби, Дубай или Япония, много от държавите в Азия никога не са представлявали особен интерес за европейците. И това е наистина жалко, защото Изтокът крие в себе невероятна, магична и мистична култура. Той е подходящ. за хора с приключенски дух, търсещи духовното и недокоснатото. Посещавайки ги, човек попада в една друга реалност, изпълнена с мъдрост, знание и много, много красота. Днес ще ви разкажем за една далечна и малко позната страна, която събира в себе си история, религия и природа. Това е дивата и екзотична Камбоджа.

Камбоджа се намира в югоизточната част на континента, разположена на Индокитайския полуостров. Граничи с Тайланд, Виетнам и Лаос, а на югозапад границите ѝ се мият в Сиамския залив. През вековете нейната територия е преживявала и разцвет, и ужасни войни. Не бива да пропускаме факта, че това е най-непроучената страна в региона. Тази особеност се дължи както на непристъпните си  джунгли, които заемат половината площ, така и заради хилядите храмове и паметници на културата, скрити именно в същите тези гори

Столицата да държавата е Пном Пен, разположена близо до мястото, където реките Тонлесапа и Меконг се сливат. Името на града означава „хълмът на Пен”, кхмерска вдовица, която намира пет статуи на Буда, изхвърлени от реката, приема това за знак и построила малък храм. По – късно градът се населил и разрастнал. Той е и една от столиците на кхмерската империя. През годините многократно е бил разрушаван и обезлюдяван, но постепенно започва да си възвръща миналото величие.

Една от основните забележителности е кралският дворец, построен през 1866 година от крал Нородом

Комплексът се състои от три основни сгради – „Сребърна пагода”,  дворецът „Кхмери” и „Тронната зала”.  Той е създаден в типичната кхмерска архитектура и посетителите могат да се разходят из кралските градини, пълни с цвета и езера и допълнителните малки постройки.

Друго интересно място, което може да се посети в Пном Пен е Паметникът на независимостта, построен в чест на независимостта на страната и края на колониалната епоха. Той е на пет нива и е декориран със сто змийски глави. Историческият музей на града притежава една от най-големите кхмерски колекции и още над 14 000 експоната, датиращи от праисторията до най-ново време.

Един от най-важните градове в Камбоджа е Сием Реап. Той е модерен, бързоразвиващ се и притежава, както традиционна френска колониална архитектура, така и китайско влияние в градската среда. Градът е известен с фабриката си за коприна, занаятчийската улица и традиционните танци. Причината за неговия просперитет е близостта му до най-големия храмов комплекс в света, този в Ангкор.

През 1992 година Древният град е обявен за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Той е бил столица на могъщата кхмерска империя. Представлява комплекс от различни, многобройни и богато украсени храмове и дворци, потънали в джунглата. В близкото минало отново е преживял опустошение, но е бил реставриран и прочистен от завладялата и скриващо го растителност. Храмовете и сградите са едни от най-уникалните световни шедьоври и представляват огледално отражение на звездната подредба.Главният храм Ангкор Ват е най-голямото религиозно съоръжение в света и е посветен на бог Вишну. Той прествлява сложна конструкция, с множество стълби и лабиринти, разположени на три етажа. Има пет кули, като централната символизира митичната планина Меру. Заради своята внушителност храмът продължава да бъде почитан и до днес.

Разбира се, като наследник на древна цивилизация, Камбоджа крие още много невероятни места като езерото Тонле Сап, храма Преа Вихер, посветен на бог Шива и морския курорт Сихануквил. Не пропускайте и малкото градче Кратех, разположено на река Меконг. Там може да се види рядък вид делфин, който плува само в тази река и никъде другата. Причината тези бозайници да не излизат в открито море като останалите от своя вид все още не е ясна. В Камбоджа животното се смята за свещено и не се убива.

Колко много богатство е събрано в тази непозната земя. А това, което ви представихме е една малка част от него. Пътешествието до Камбоджа със сигурност е едно фантастично приключение, което ще остави без думи и най-претенциозния турист и пътешественик.