Palatka.bg

В Норвегия може да се насладите на изключителен ресторант под водата

Вековни легенди за страшни викинги, спиращи дъха планински гледки, природосъобразният туризъм и богатият начин на живот правят Норвегия една от най-добрите дестинации в Европа. През последните няколко години страната стана още по-популярна, благодарение на архитектурните си шедьоври. Очевидно, красотата на тази земя вдъхновява архитектите от цял свят да създават уникални, привидно сюрреалистични места. Прекрасният норвежки ресторант UNDER е пример за подобно изключително чудо. Той се намира едновременно над и под морето, и допреди години подобен ресторант би бил извън пределите на въображението.

От разстояние конструкцията прилича на гигантски бетонен блок, който частично е потънал в морето. Но, ако се приближите малко повече ще разберете, че това е един от най-изисканите ресторанти в цяла Норвегия. Както подсказва името му, Under цели да предложи на своите клиенти уникалното изживяване да се хранят на повече от 16 метра под морското равнище.

Като най-големия подводен ресторант в света (и първият по рода си в Европа), очакванията към него са високи, но може да се каже, че той дори ги надхвърлят

Разположен в Линдеснес в Южна Норвегия, ресторантът е построен в изчистен и минималистичен стил. Посетителите влизат в ресторанта от брега и постепенно се спускат под водата.

Докато се наслаждават на вкусни ястия, посетителите не бива да спират да се наслаждават и на прекрасната гледка към протоко Скагерак която се открива пред тях – вълшебно осветена от естествена светлина. Гледката бива прекъсната само от местния морски живот: омари, тюлени и гигантска треска, които плуват около ресторанта и могат спокойно да бъдат наблюдавани през стъклените стени. Въпреки че естествената красота на района е зашеметяваща, екипът от архитекти и инженери все още е използвал няколко трика, за да подобри преживяването за посетителите. Например, планктонът и треската са привлечени от стъклената стена, като се използват специални светлини, миризми или звуци.

Но невероятните гледки не са единственото нещо, за което бихте могли да се „хванете“ в UNDER. В края на краищата, това е ресторант и вкусната храна остава основен акцент.