Palatka.bg

Белхейвън – чудатият мост, който започва в нищото и свършва в нищото

Нашият континент – Европа има широкоизвестна репутация, че е един от най-очарователните континенти, които трябва да бъдат посетени – особено по отношение на паметници и архитектурни достижения несъмнено Европа е лидерът, на чиято територия могат да бъдат открити безброй красиви сгради, монументи, мостове и всичко, което може да бъде плод на архитектурата и рожбите на това изкуство. В някои държави съществува истинско море от подобни архитектурни съкровища и независимо дали говорим за бира, традиции или история, ще ни отнеме цял живот, за да се насладим пълноценно на красотата на Шотландия, която е именно такава страна – с богата история и архитектурни бижута. Изненадващо, обаче, една от най-очарователните забележителности, която привлича огромен брой посетителите не е на сушата, а в морето, въпреки че е…мост. Това е историята на моста Белхейвън.

Снимка: unusualplaces.org

Ако се намирате в селцето Бийл в Дънбар, Шотландия, и погледнете към морето бихте могли в далечината да видите доста малък мост, намиращ се точно в средата на водата. И така, каква е историята на този привидно безсмислен мост, който създава тази изключителна самотна и тайнствена гледка?

Снимка: unusualplaces.org

The Biel Water е поток, който може да се разглежда като забележителност в района на местното селище

Започвайки от Luggate Burn, реката тече 4,5 километра точно през селото и накрая се среща със залива Белхейвън в Южна Шотландия. По време на отлив, местните жители и туристите могат да използват моста, за да се разхождат над потока и да стигнат до плажа Belhaven Bay. Пейзажът на този плаж съчетава пясъчни дюни със солено блато и пасища, което превръща гледката в изключително колоритен и красив пейзаж.

Снимка: unusualplaces.org

Местните жители и туристите чакат отлива, за да прекарат известно време на плажа, имайки предвид и, че това е една от най-слънчевите области в цяла Шотландия. Гледката е впечатляваща, особено по време на залези, когато пейзажът е толкова магически, че множество фотографи пристигат, за да създадат невероятни снимки.

Belhaven Bridge