Palatka.bg

Езерото Макдоналд в САЩ – „Езерото на цветните камъни“

Националният парк Глейшър в щата Монтана, на границата с Канада, е дом на повече от 700 езера, въпреки че само 131 от тези езера имат имена. Приблизително 200 езера са с площ над пет декара, а десетина от тях надвишават хиляди акра, което е изключително необичайно за планинските езера. Освен това водите в местните езера са забележително ясни. Това се дължи на многото години на ниски температури, които не позволяват активния и постоянен растеж на планктон. Не е необичайно да имате възможност да виждате в подробности дъното на езерата на дълбочина 10 метра или дори повече. Едно от най-хубавите е езерото Макдоналд.

Pebble Lake

Една от най-забележителните черти на някои от тези езера е наличието на различни цветни камъчета точно под повърхността на водата и по бреговете около нея. Те варират в различни цветове – от тъмно червено до кестеняво и от зелено до синьо. Цветните камъчета се виждат в изобилие на брега на езерото Макдоналд в западната част на парка. Езерото Макдоналд е най-голямото от езерата в Национален парк Глейшър и е с площ от 6,823 дка. То е и най-дългото езеро, което се разпростира на над 15 км, както и най-дълбокото езеро със своите впечатляващи 141 метра дълбочина.

Lake McDonald, West Glacier National Park

Цветът на камъчетата се определя от наличието или отсъствието на желязо

Ярко червените скали, открити по трасето на Глейшър Гринел, се отлагат в плитка океанска среда, където желязото се окислява от излагането на въздух. Скалите с това оцветяване често имат стари следи или пукнатини.

Lake McDonald - Glacier National Park, MT, USA

Наситено зелените скали се образуват в по-дълбоки води от червените скали. Въпреки че тези скали съдържат еднакви количества железоносни минерали, те не са били под едно и също излагане на кислород и количеството на окислението е ограничено.

Rocks in clear water

Зелените камъчета могат да се видят на езерото Отокоми, докато тъмните скали, намерени в горния край на езерото Макдоналд, по протежение на Макдоналд Крийк и около езерото Траут, са резултат от подлагането на червените и зелени богати на желязо скали на топлина и налягане.

Rainbow rocks

Тези камъчета всъщност винаги са били в района на Националния парк Глейшър и са се образували в различни епохи. Те били разбивани във времето от различни природни явление на малки фрагменти и реките ги понесли в различни посоки. Много от тях се отлагали в езерата,а постоянната водна ерозия ги превърнала в красивите гладки камъчета, които виждаме днес.

Colorful  Rocks in the Lake