Palatka.bg

Вакакуза Ямаяки – Фестивалът на горящата планина в Япония

Фойерверките са чудесен начин да отпразнувате всеки повод, но в един специфичен район на Япония са възприели тази идея далеч по-сериозно, отколкото където и да е било другаде по света, организирайки фестивала Вакакуза Ямаяки.

Точно зад парка Нара може да бъде открит стар, изчезнал вулкан, наречен Планината Вакакуза, който се издига съвсем малко над околността, достигайки височина от едва 350 метра. От върха обаче всеки посетители може да има безпрепятствена гледка към целия град. Планината Вакакузае много популярно място за леки преходи и разходки, както за местните хора, така и за туристи от други региони на Япония и чужденци. Планината е покрита с трева, а по склона на планината нежно се извисяват черешови дървета, които обикновено се разцъфват в началото на април. Но с наближаването на зимата, тревата започва да умира и черешовите дървета губят листата си, а планината изведнъж започва да изгледа повече мъртва, отколкото жива. Сивотата на зимата завзема и нея. Именно тогава обаче е периодът, в който се провежда известният фестивал Вакакуза Ямаяки.

Всяка година по едно и също време и в един и същи ден – четвъртата събота на месец януари сивата и мъртва трева се запалва

Procession to the bonfire

Това действие е известно като „Ямаяки“, което буквално може да се преведе като „планинско печено“. Произходът на фестивала Вакакуза Ямаяки е неясен, но традицията вероятно произлиза от граничен спор между два, намиращи се наблизо, храма, Тодай-джи и Кофуку-джи, между които се породил конфликт през 1760 г. и цялата планина била запалена. Друга теория твърди, че пожарите са били с далеч по-практическа насока – с цел изгонване на диви свине, които обитавали района.

Днес церемониите се провеждат от храма Тодай-джи, Кофуку-джиi и Касуга. Празненствата започват с церемониалното освещаване на факела в храма Касуга. След това огънят се пренася церемониално, а множеството орагнизира парад до подножието на планината, където се запалва голям огън. В 18:00 часа над планината се взривяват грандиозни фойерверки. След край на изключителното шоу с фойерверките, се достига до кулминацията на Вакакуза Ямаяки – запалва се планинската трева. Изгарянето на планината може да отнеме от 30 минути до един час в зависимост от това колко е суха тревата. Впечатляващият огън може да бъде видян от целия регион.

Wakakusa Yamayaki Firetenders

Wakakusa Yamayaki (Roasting Mt Wakakusa in Nara)

Bonfire + Grassfire at Wakakusa Yamayaki

Wakakusa Yamayaki (Roasting Mt Wakakusa in Nara)

Inferno