Palatka.bg

Куекскомате – затихналият „вулкан“, в който може да се разхождате

Разположен в квартал La Libertad, в един от най-известните мексикански градове Пуебла, Мексико, вулканът Куекскомате погрешно е бил описван от местното население като „най-малкият вулкан в света“ от векове. Кеукскомате всъщност е само изгаснал гейзер, или може би кален вулкан (Cuexcomate на местният език означава „кал“), за който се смята, че е образуван магма и сярна вода по време на изригването на Попокатепетъл – активен стратовулкан, част от 900-километровия Трансмексикански вулканичен пояс и втората най-висока точка (5 426 m) в Мексико след Пико де Орисаба – 5636 м. Вулканичното изригване вероятно е активирало геотермална циркулация, която се спукала през мезозойските варовикови слоеве и отлагала калцит и силикатни съединения, създавайки огромна купчина с височина 13 метра и и широчина 23 метра, който много прилича на вулкан.

Синтеровият конус е кух и има 7-метров отвор на върха, през който е монтирано спираловидно метално стълбище, което позволява на туристите да се спускат във вътрешността на конструкцията.

Съществуват теории, според които в древни времена населяващите района на Пуебла племена са хвърляли в кратера телата на самоубилите се, защото според местните виждания, идеи и традиции хората, които сами отнемали живота си не заслужавали да бъдат оплаквани или погребани. Интересно е, че подобно разбиране за самоубийството може да бъде открито в множество различни култури и общества по света, които не са имали връзка помежду си.

Други местни племена са смятали, че хората, живеещи около Куекскомате били „деца на дявола“ или „под властта на дявола“, с когото комуникирали, посредством изгасналия гейзер, който бил обвит в множество легенди, тайни и мистерии

Смята се, че от различните тунели, които преминават под град Пуебла, един се движи от хълма Лорето до хълма Сан Хуан (сега хълма Ла Пас) и от там се насочва надолу до хълма Куекскомате, след което преминава под река Атояк и завършва в Археологическата зона на Чолула и нейните пирамиди.

Le volcan Cuexcomate.2

Днес „най-малкият вулкан в света“ е често посещавам от множество туристи, както от Мексико, така и от целия свят,