Palatka.bg

The Long Lines Building – огромният небостъргач без прозорци!

Намиращата се на адрес 33 Thomas в района Civic Center на Ню Йорк 170-метрова монолитна, облицована с гранит, бетонна сграда е едно от най-странните и смущаващи архитектурни решения, които някога сте виждали. Дори в град като Ню Йорк, където високите сгради са типични, хората, които минават оттук, ще се загледат в тази смущаваща структура, която е уникално, спрямо всеки друг небостъргач в бетонната джунгла на Ню Йорк. Вниманието на минувачите обаче не е привлечено от височината на сградата, а от вида ѝ, който повече напомня крепост, отколкото модерен небостъргач, в който работят хора. Освен няколко вентилационни отвора отстрани, няма да откриете нито един прозорец на фасадата на сградата. The Long Lines Building – огромният небостъргач без прозорци!

Сградата е собственост на мултинационалната телекомуникационна компания AT&T и е наистина непробиваема крепост

Когато е построена през 1974 г., компанията AT&T поискала от архитекта Джон Карл Уърнке да проектира структура, която да издържи на ядрен взрив и да е способна да защити от последиците хората в нея в продължение на поне две седмици след атаката. По време на Студената война подобни опасения не били напълно лишени от смисъл и AT&T искали да бъдат сигурни, че скъпото им оборудване ще оцелее и заедно с останалите в сградата професионалисти компанията ще има възможност да продължи да излъчва сигнал.

Сградата първоначално е била построена, за да побере твърдотелни превключватели на AT&T и друго оборудване за телефонните линии на компанията, поради което се нарича сграда Long Lines. Тези превключватели изискват високо ниво на сигурност и пространство, така че етажите на сградата са по-високи от обикновените за подобен тип небостъргач. Всеки етаж е висок близо пет метра и половина, така че въпреки височината, която предполага наличието на 40 етажа, сградата има само 29 етажа. Подовете на всеки етаж проектирани да носят изключително голямо тегло.

New York Visit

Сградата продължава да функционира като междуселищна телефонна централа на AT&T до 1999 г.

След това AT&T освобожава сградата и се премества в друг квартал. Сградата все още се използва за превключване на телефонни разговори от някои местни борсови превозвачи, но част от пространството се използва и като високо защитен център за данни.