Palatka.bg

„Оградата Динго“ – дългата 5 600 километра ограда срещу кучета в Австралия

„Оградата Динго“ или „Кучешката ограда“ е дълга ограда, която се простира от Джимбур на Дарлинг Даунс близо до Далби чрез хиляди километри суха земя, завършваща на запад от полуостров Ейре на скали на равнината Нуларбор. Оградата е построена в началото на 1900 г., за да се държат далеч дивите кучета от относително плодородната югоизточна част на континента, където пасат овцете и говедата. С огромната си дължина от 5 614 километра, това е една от най-дългите структури в света и категорично най-дългата ограда в света.

Оградата първоначално е била построена през 1880-те години от правителството, за да спре разпространението на чумата по зайците през щатските граници

Това се оказало напразно усилие, тъй като оградата не дала очаквания резултат, а огромни части от нея започнали да се разпадат до началото на новия век, когато били мащабно  ремонтирани, за да държат дивите кучета динго далеч от районите, в които живеят хора, за да предпазят стадата от овце, които били от жизненоважно за икономиката на страната. През 1930 г. около 32 000 км мрежи за кучета в Куинсланд били използвани като допълнение към оградите за зайци. През 40-те години на миналия век оградите били обединени, за да образуват една непрекъсната структура, която е записана като най-дългата ограда в света. Към 1980 г. оградата е дълга 8 614 километра, но след това е съкратена на сегашните 5 614 километра.

Оградата е била относително успешна през годините, въпреки че все още е възможно да се срещнат диви кучета в части от южните щати

Оградата се поддържа, чрез финансиране от правителството и местните райони, а приблизителната стойност за поддръжка е около 10 милиона долара годишно. Някои части на оградата се осветяват през нощта чрез слънчеви панели, които събират нужната енергия от изпепеляващото австралийско слънце. Конструкцията на оградата варира спрямо отделните части, но като цяло тя стои на около 180 см височина и се състои от телена мрежа, притисната към дървени стълбове.

Въпреки че оградата е помогнала да бъдат намалени загубите на овце, вследствие на нападения на хищници и да се спестят милиони долари на местните животновъди, влиянието ѝ върху околната среда е обект на гореща публична дискусия. По принцип, оградата е създала две екологични вселени – една,в която дивото куче динго присъства и една, в която то вече не съществува, което допринасят за смъртта на някои местни животни и застрашаването на много други видове. Изключването на динго е позволило увеличаване на популацията на зайци, кенгурута и емута, докато местните гризачи, торбестите животни и други видове рязко намаляват до опасни нива.

На всичко отгоре съществуват и множество дебати относно действителната класификация на дивото куче динго и неговия произход

Мнозина смятат, че това животно не е част от естествения животински свят Австралия, а е изкуствено преселен преди около 4000 години от Югоизточна Азия. Затова според тези мнения на него трябва да се гледа като на изкуствено внесен в природата на Австралия вредител като заека, камилата, бивола или дивата свиня. Всъщност управителите на земи в повечето щати и територии са принудени от законодателството да полагат максимални усилия в унищожаването на дивите кучета, включително динго, от своите земи.

Според д-р Майк Летник от Университета в Сидни, дингото, като най-големият хищник в Австралия, играе важна роля в поддържането на баланса на природата и че повторното допускане на дингото в някои райони може да увеличи биоразнообразието в повече от 2 милиона квадратни километра в Австралия.

keeping out the dingoes

Динго има средна височина – между 47 и 67 височина, дължина на тялото му е между 86 и 122 сантиметра, а дължината на опашката между 26 и 38 сантиметра. Теглото им варира между 10 до 19 килограма, като в много редки случаи може да достигне до впечатляващите 24 килограма. Окраската на тялото обикновено е рижава.

dingo

Чистокръвните динго не могат да лаят, или поне техният лай се различава съществено от този на другите кучета, но могат да вият. Те са преимуществено нощни животни, особено в топлите райони. Известни са много малко случаи на нападение на динго над хора, но обикновено тези животни не възприемат хора за свои жертви.

Sock Monkey Climbs the World's Longest Fence

Разпространено е предимно в Австралия и в някои откъслечни райони на югоизточна Азия. В диетата на дингото влизат зайци, овце, кенгуру и други видове животни, включително насекоми. Дингото се размножава веднъж годишно.

The border between NSW and SA and the dog proof fence