Palatka.bg

Понте Векио във Флоренция – красивият средновековен мост с магазини

Преди много векове мостовете служели за много цели. Освен да ви помогнат да преминете над водата, за средновековните мостове било напълно нормално да има изградени параклиси и магазини, а много от тях били допълнително укрепени с кули и защитни укрепления, тъй като мостовете обслужвали най-важните и ключови входни точки към градовете. Понте Векио или „Старият мост“ над река Арно, във Флоренция, Италия, е средновековен каменен мост, който все още пази изградени по него магазини.

Първият мост над река Арно вероятно е бил построен от римляните от камък и дърво и е споменат в документ, датиращ от 996 г.

Мостът е бил пометен от огромно наводнение през 1117 г. и е възстановен отново само, за да бъде унищожен отново от друго наводнение през 1333 г. Целият мост е унищожен, с изключение на двата му централни пирса. Мостът бил възстановен отново, дванадесет години по-късно, проектиран от италианския художник и най-талантливия ученик на архитекта Джото Тадедо Гади, който сам е бил художник и архитект.

Днес върху река Арно са построени цели шест моста, всички от които могат да бъдат пресичани пеша или с автомобили, с изключение на Понте Векио, върху който не се позволява автомобилен трафик. Именно това е и една от причините този емблематичен средновековен мост да е винаги е пълен, както с продавачи, така и с купувачи.

Ponte Vecchio Florence

Понте Векио е дом на магазини още от 13-ти век

Първоначално търговците продавали стоките си на маси, след като получили одобрение от съответните власти. Когато един търговец не можел да изплати дълговете си, масата, на която продавал стоките си („банко“), била физически унищожавана („рото“) от войници, което водело до края на техните бизнес авантюри. Тази практика се нарича „bancorotto“ и се смята, че икономическата концепция за фалит възниква именно тук.

Към 15-ти век магазините, които първоначално се отдавали под наем, бяха продадени на частни собственици и те започнали да променят постройките, като добавили външни тераси и стаи, които се простирали към реката, поддържани от дървени подпори. До 17-ти век мостът е придобил хаотичният облик, който виждаме днес.

Ponte Vecchio

По време на Втората световна война, когато германците се оттегляли от Италия обратно в Германия, те унищожили много чудесни мостове в Италия, за да забавят напредващите съюзници. Всички мостове във Флоренция били взривени, като единствено Понте Векио бил пощаден. Вместо това те блокирали достъпа, разрушавайки средновековните сгради от всяка страна. Дори Адолф Хитлер признал, че унищожаването на Понте Векио би било ужасяващо престъпление.