Palatka.bg

Добре дошли в езерото Чаргоггагоггманчауггагоггчаубунагунгамаугг

Не, не се притеснявайте. Котката не скочила върху клавиатурата на автора на този текст. Това е истинско име за езеро, което се намира в град Уебстър в щата Масачузетс, САЩ. Някои хора го наричат с алтернативното му име – езерото Чаубунагунгамаг, докато други предпочитат да го наричат просто езерото Уебстър, използвайки името на града. Пълното име на езерото се състои от 45 букви и според мнозина това е мястото с най-дълго име на територията на Съединените американски щати и едно от най-дългите в целия свят. Името е толкова странно и сложно, че често дори местните власти не могат нито да го изрекат, нито да изпишат правилно. Много пътни знаци, сочещи към езерото Чаргоггагоггманчауггагоггчаубунагунгамаугг имат правописни грешки.

Lake Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

В продължение на много години езерото е било известно с различни имена като Чабанагунцамогуе, Чаубанагогум и Чаубунагунгамауг

Историците са съгласни, че всички тези имена носят едно и също значение, но с времето звученето на този израз се изменял. В крайна сметка всяко от тези имена означава „място за риболов в близост до границата“. Това голямо езеро, разделено с тесни канали на три по-големи водни обекта, се прочуло из цялата област и било централното място за събиране на индианците от Нипмук и техните близки, и дори, приятели.

Сегашната версия на името се ражда, след като английските колонисти пристигнали в района

По това време един англичанин на име Самуел Слейтър започнал да изгражда мелница в близкото село Манчауг, леко сбъркана версия на „Монухчогок“. Индианците започнали да наричат езерото Чаргоггаггоггманчоггагогг, което означавало „англичани в Манчауг“. Скоро след това името се появява в карта на 1795 г., на която може да се открие град Дъдли. През 1831 г. Дъдли и Оксфорд, които граничат с езерото, подават карти с имената на езерото като Чаргоггаггоггманчоггагогг, но при проучване на езерото през 1830 г. се използвало древното му име – Чаубунагунгамауг.

След това местните решили да добави оригиналното индианско описателно име Чаубунагунгамауг към по-новото име Чаргоггаггоггманчоггагогг, а цялото наименование на езерото става „англичани в Манчауг на мястото за риболов в близост до границата“ или Чаргоггаггоггманчоггагогг Чаубунагунгамауг.

Lake Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg

На територията на езерото са се оформили около 7-8 острова

На някои, от които са построени къщи, и то обитаеми такива, а няколко са изключително малки и необитаеми. Те включват:

Лонг Айлънд: Най-големият остров в езерото. Разполага с много къщи и има електропроводи, подземни/подводни общински водоснабдителни и канализационни услуги и няколко пожарни хидранти. Островът се намират в Средното езеро.

Гоут Айлънд: Вторият по големина остров. Разполага с няколко къщи и лодки. Той също се намира в Средното езеро, но е изолиран от групата острови, включващи Лонг Айлънд.

Уел Айлънд: По-малък остров, върху който е построена една-единствена къща. Островът се намира западно от Лонг Айлънд в Средното езеро.

Стрип Айлънд: Този остров също е дом само на една къща и се намира на североизток от Лонг Айлънд и северно от Кобъл Айлънд с една къща.

Кобъл Айлънд: На този остров, намиращ се в Средното езеро и на изток от Лонг Айлънд, няма да откриете никакви постройки.

Литъл Айлънд: Островът се намира в Южното езеро и е дом на една къща.

Бърч Айлънд: Един от най-големите острови в езерото, намиращ се на западния край на Средното езеро. Сериозно блато се е разположило около целия остров. Той се намира се приблизително между Островът на съкровищата и Дъ нароус. На острова има много къщи, които някога са се наричали Павильона на остров Бърч, а днес името им е Waterfront Mary’s.

Езерото се е формирало от отстъплението на ледниците през последния ледников период и се попълва от подводни извори и потоц

Посещението в района е чудесен начин да прекарате известно време с природата. В района има пешеходна пътека с някои прекрасни гледки. Туристите често се наслаждават на блатата около краищата на езерото като добри места в търсене на спокойствие сред дивата природа. Плуването и разходките с лодка също са много популярни дейности на езерото. Всъщност всичко край езерото Чаргоггагоггманчауггагоггчаубунагунгамаугг е приятно, освен изговарянето на името му.