Palatka.bg

Приказните сеноти на полуостров Юкатан в Мексико, за които всеки пътешественик си мечтае

Kukulkan Cenote, Mexico

Сенотите са естествени ями или дупки, които са резултат от срутването на варовикова скала, която излага подпочвените води, които се намират под нея. Те са особено свързани с полуостров Юкатан в Мексико, който се състои предимно от порест варовик. В продължение на милиони години валежите постепенно подкопавали варовика, вследствие на което се образувала огромна система от подземни пещери и магически сеноти. Много от тях са пълни с дъждовна вода или с подпочвени води, които са се показали след срутването на скалата. Когато покривът на пещера, пълна с вода, се срути, се ражда явлението сенот. На полуостров Юкатан могат да бъдат открити приблизително 7 000 сенота.

Сеноте идва от  юкатански маянски език dzonot или ts’onot, означаващо „кладенец“

Сенотите представляват основният механизъм за водоснабдяване в райони, в които няма други големи вони басейни като езера или реки и страдат от дълги, изтощителни и продължителни сухи сезони. В резултат на това всички селища на маите са построени в близост до поне един сенот, чрез който се осигурявало постоянно водоснабдяване. Второ, сенотите са важни и по религиозни причини. Маите смятали, че сенотите са портали към подземния свят и могат да бъдат средство за общуване с боговете. Археологическите проучвания са открили доказателства за религиозни церемонии, които се провеждат в или около сенотите, включително и човешки жертвоприношения.

Докато най-известните сеноти са големи открити водни басейни с размер от десетки метра в диаметър, като тези в Чичен Ица, най-голям брой сеноти са всъщност по-малки по размер и често почти неоткриваеми, тъй като са скрити зад различни скали или скални образувания, като не е задължително тези сеноти да приличат на пълни с вода резервоари.

Обикновено водата от сенотите е изключително чиста, тъй като тя е на практика дъждовната вода, която се филтрира бавно през земята и следователно съдържа много малко суспендирани частици. Това привлича плувци и пещерни водолази от цял свят, които са документирали обширни наводнени пещерни системи, някои от които са били детайлно изследвани, достигайки повече от 100 километра дължина.

Cenote Ik Kil Yucatan Mexico

Някои сеноти са превърнати в обществени басейни. Един от най-добрите примери е Сеноте Заци, разположен във Валядолид. Друго сеноте с туристическа инфраструктура е Сеноте Сан Игнасио в Чочола. Това сенот е изкуствено осветена и разполага с прилежащ ресторант и други услуги, които осигуряват пълния нужен комфорт на почиващите туристи.