Palatka.bg

Държавата в Африка, която ще ви накара да помечтаете за нея

Намибия се намира в Югозападна Африка и е една от най-слабо населените държави в света с население от 2,1 милиона души

Въпреки относително скромното си население, Намибия е дом на най-малко 13 етнически групи. Причината населението на страната да не е особено впечатляващо, особено на фона на други африкански държави и в сравнение с тенденциите на континента, е кодирана в името на страната – пустинята Намиб покрива големи части от страната и през вековете винаги е била преграда пред пълномащабното развитие на местните жители. Съдбата на жителите в района винаги е била да оцелее и поради тежките условия, които създава пустинята, историята рядко е ставала свидетел на сериозен ръст на населението.

Намибия е втората най-слабо населена страна в света спрямо гъстотата на населението. Единствено Монголия я изпреварва по този показател. Растежът на населението между 2001 г. и 2011 г. е едва 1% като населението на Намибия представлява 0,3% от населението на света. Страната има гъстота на населението от 2-ма души на квадратен километър

В политически план Намибия е мирна страна и го голяма степен успява да се опази от многото конфликти и граждански войни, които засягат десетки други африкански страни. И до днес страната е управлявана от стабилно правителство като Намибия често попада в челото на класациите, които представят икономическото развитие на държавите спрямо техните показатели по отношение на брутен вътрешен продукт на глава от населението

Намибия е все още не напълно изследвана и ослепително красива

Страната е дом на забележителния природен парк Етоша. Той е едно от най-невероятни места за посещение в Намибия и един от най-достъпните резервите в страната, които, при възможност, в никакъв случай не бива да пропускате. Етоша е основан  като резерват още през 1907 г. и само преди десетилетие отпразнува 1 век съществуване. Към онзи момент страната е все още германска колония. Първоначално размерът на парка е удивителните 100 000 km², но с течение на времето мащабът му е ограничен до 22 275 km², а през 1967 получава статута на Национален парк. Освен десетки защитени и уникални за местността животински видове, солената пустиня, която заема по-голямата част от резерват, също привлича посетители. Тя е с дължина 130 км и широчина 50 км, като през летния сезон местността се овлажнява, създавайки подходящи условия животът да разцъфне и освен растения, в района се настаняват и различни видове птици като пеликани и фламинги.

Намибия е държавата с най-малко количество валежи в Субсахарската част на континента. Страната е една от най-сухите и слънчеви страни в света с над 290 слънчеви дни в годината. Климатът в Намибия е сух, а водата се изпарява изключително бързо като в голяма част от страната дъждове са изключителна рядкост и, дори, липсват. Интерес факт е, че едва 1% от земята на територията на страната е подходяща за земеделие, но 50% от населението е заето в този отрасъл на икономиката.

Най-голямата популация на гепарди в света се намира на територията на Намибия

Страната е провъзгласена за столица на света на гепардите, поради големият брой животни, които обитават територията на Намибия. Въпреки че бракониерството и унищожаването на местообитанията на гепардите значително са намалили броя им, държавата все пак остава дом на най-голямата популация на гепарди на планетата.

Намибия е една от африканските държави, които се отнасят изключително сериозно към опазването на дивата природа и животинските видове. Би било лъжа, ако се каже, че всички проблеми са решение, но не може да не се отбележи, че страната полага сериозни усилия за да запази своето богатство на флора и фауна. Член 95 от Конституцията на Намибия посочва, че с насърчаването на благосъстоянието на хората, правителството трябва да приема политики, които са насочени към поддържането и опазването на екосистемата и биологичното разнообразие на страната като се използват ресурсите по устойчив начин.

Намибия не е страна на лукса или шикозните хотели, нито на казината или нощните клубове. Намибия е държава на безбрежната пустиня, свободния дух, дивата природа, екзотичните животни и растения. Ако именно това е, което търсите като турист, изпитвайки естествена неприязън към изисканите и прехвалени хотели, то може би именно Намибия с нейната страст и екзотика трябва да бъде вашата мечтана дестинация.