Palatka.bg

Планините Вутай, Емей, Жишуа и Путуо, с които Китай привлича будистки поклонници

Будизмът е сред световните и най-разпространени религии на планетата. Независимо че води началото си от Азия и до днес е основно концентриран на континента, той е разпространен във всяка точка на света, като броят на последователи се изчислява между 300 и 500 милиона души. Подобно на всяка друга религия, така и будизмът има своите свещени места, които последователите на религията вярват, че притежават специфична, силна и особена енергия, която се отличава от тази на всяко друго място на планетата. В Китай има 4 свещени за будизма планини, които будистите чувстват като ключови за своята религия.

Планината Вутай

Mount Wutai ( shanxi)

Най-високата планина в Северен Китай, планината Вутай или в превод „петте терасовидни планини“, е добре позната със забележителния си ландшафт и историческото си значение. Планината е покрита с пет открити върха, на които не може да се види нито едно дърво. Горната част на планината остава снежна покрита през по-голямата част от годината. Под снежната покривка се крият буйни гори от вечнозелени дървета, между които се крият храмове и манастири, свързани с будистката религия.

Много от тези религиозни паметници са вековни и са свързани с огромна историческа, архитектурна и културна стойност. Планината е дом на петдесет и три манастира. Един от най-забележителните паметници, които се намират тук, е Източната главна зала на храма Foguang, построена по време на владението на династията Танг в региона. Тя е най-висшата оцеляла дървена сграда на своето време, в която се помещават няколко впечатляващи живописни скулптури, изработени от глина.

Temples in the Mount Wutai  五台山庙宇 IMG_0978.CR2-001

Религиозните обекти на планината са посещавани от няколко китайски императори и други известни личности в страната от векове насам. Днес манастирите и храмовете в планината съхраняват стотици религиозни стихове и книги, които разкриват важни факти за историята и еволюцията на будизма в Китай.

Планината Емей

_MG_3646

Планината Емей, една от „Четирите свещени планини на будизма“ в Китай, се намира в провинция Съчуан.  С височина от 3099 метра, тя е най-високата от четирите свещени планини. Според традицията планината е мястото, където Бодхисатва Самантабадра достига просветление, а също така първият будистки храм в страната е построен тук още през първи век.

В близост до върху на планината Емей има изградени 76 манастира, построени най-вече по време на управлението на династиите Минг и Цин. Планината също така предлага очарователни гледки и места, от които да се наблюдават изгрева и залеза слънцето, които разстилат неговата светлина по магически начин. Тибетските макаци, които живеят тук, са известни с пакостната си природа и често приемат храна от туристите, но и обичат да „крадат“ техни вещи. Районът е дом и на голям брой ендемични растения.

Планината Жишуа

Mount. JiuHua

Известен с природното си и историческо богатство, живописна красота и асоциация с будизма, планината Жишуа е планина, разположена в окръг Цинъян в провинцията Анхуей в Китай. Планината обхваща площ от около 120 квадратни километра, от които 114 квадратни километра са защитена зона.

33m tall statue of the Guan Yin at Zizhulin

В древността планината е имала 360 будистки храмове и манастири и е била уютен дом за около 4000 до 5000 монаси и монахини. Много от религиозните паметници са оцелели и до днес и служат като специални места за поклонение, за изповядващите будизма.

Планината Путуо

on Mount Putuo Island

Предлагайки комбинация от живописни пейзажи и будистки религиозни места, планината Путуо е идеалното място за духовно изживяване сред природата. Планината е част от остров в Източнокитайско море, на югоизток от Шанхай. Той заема площ от около 12,5 квадратни километра и на територията му могат да бъдат открити няколко религиозни паметници, свързани с будизма.

Sea View Mount Putuo

В продължение на векове островната планина привлича милиони посетители, включително поклонници и туристи, които са привлечени от природното, историческото, културното и религиозното богатство на острова.

4:33AM at Beach, Mount Putuo

Някои от забележителните храмове, които се намират в планината Путуо, включват храмът Фейу, храмът Пхуджи и храмът Худжи. Манастирите на острова служат като временни или постоянни жилища на голям брой будистки монаси и монахини от Китай и чужбина. Будисткото образование може да бъде получено от Института по будизъм, един от най-известните по рода си академични институти  в страната.