Palatka.bg

7 неща, които туристите не трябва да правят в Сингапур

Сингапур е една от най-екзотичните дестинации в Азия. Богатство от разнообразни религии, футуристична архитектура и пъстри туристически кътчета, Сингапур се слави като най-чистият град в света. Но безупречната репутация на южноазиатския град се дължи на стриктните закони, които се прилагат в обществото. И ако сте решили да се докоснете до съкровищницата от туристически места на Сингапур и да направите престоя си там приятен, всичко ще е наред, стига да спазвате няколко прости, но задължителни съвети.

Боклукът да се изхвърля в коша

Това правило важи за целия свят, но в Сингапур може да ви излезне през носа, ако нямате навик да използвате кошчетата за смет. Ако нарушите закона, ще се наложи не само да платите солидна глоба, но и ще поработите обществено полезен труд за няколко часа. Справедливо наказание за всяка уж случайно изпусната опаковка или кенче.

Да не се дъвчи дъвка

Небезизвестният закон на Сингапур, за който повечето от нас са чували. Дъвченето на дъвка е забранено, с изкючение на случаите за медицински цели (дъвки против тютюнопушене). Ако пристигате в Сингапур, не го правете на публични места. През 80-те и началото на 90-те преди въвеждането на забраната, правителството на Сингапур отделяло стотици хиляди долари за почистване на тротоарите от дъвки, а залепналите по вратите на мотрисите в метрото правели невъзможно функционирането на подземния транспорт. И не забравяйте – само две пакетчета са допустимото количество в багажа при влизането в страната.

Преди да поръчаш храна, питай за цената

Неустоимата храна, която предлага сингапурската кухня привлича гурме туристи и любители на непознати вкусове. Но не са малко случаите, в които на масата ви идва сметка с космическа сума за плащане за един подлютен краб или бодлив плод дуриан. В Сингапур е в реда на нещата да уточните цената преди да направите поръчката.

Без вандалски прояви. Наистина.

Вандализмът е една най-широко обсъжданите теми при създаването и прилагането на законите в Сингапур, когато става въпрос за провинения на туристите. Трябва на всяка цена да избягвате необмислени прояви, нарушаващи обществения ред. През 2005-та година немски туристи бяха публично линчувани заради драскане със спрей върху мотриси в метрото.

Пушенето – само на определени места

Контролът върху тютюнопушенето е още по-затегнат в Сингапур в последно време. Забранатa в най-голямото и луксозно шопинг авеню Ochard Road е в сила от 2018-та. Ако ще пушите, докато обикаляте из магазините, задължително го правете на отредените места или в противен случай ще бъдете глобени. Как обаче да намерите въпросните места за по една цигара? Оградени са с жълта боя и се намират далеч от тълпата.

Внимателно с мултикултурното общество на Сингапур

Безкрайният свят от храмове, джамии, свещени места за поклонение са задължителна част от туристическата културна програма на всеки посетител. Ако сте решили да се потопите в спиритуалната атмосфера на места като Централната джамия или таоиския храм Thian Hock Keng, бъдете бдителни и деликатни в поведението си. По-добре носете прикриващи тялото дрехи, говорете тихо и не правете неуместни снимки за социалните медии. Просто се насладете на момента и се слейте с всичко наоколо.

Без храна в градския транспорт

Придвижването в Сингапур е истинското удоволствие заради модерната транспортна система – една от най-съвършените в света. Но, ако ще пътувате с влак, не яжте и не пийте, освен ако не сте решили да се простите с $500 като наказание. Е, вода може да си носите, но по-дискретно, моля.