Palatka.bg

Чудният градски транспорт от различни краища на света

Общественият транспорт – има ли по-забавен начин да преоткриеш чуждата култура? Да се возиш в автобус или метро е достъпно приключение, защото се превръщаш в един от местните жители. Въпреки че почти навсякъде по света общественият транспорт си прилича, има и някои изключения: от гигантски лифтове до бамбукови вагонетки. Преди да се впуснете, в какъвто и да е транспортен риск, не забравяйте, че ако ви попадне възможност за железопътен, винаги го предпочитайте с предимство.

Асаньорът „Санта Жуста“

Португалската столица Лисабон може да се похвали с интересен публичен транспорт, включващ асансьор, три линии (Ascensor do Lavra, da Bica и da Gloria), трамваи с няколко линии, който се движдат по стари релси, защото не е възможно по тях да минава нищо по-голямо. Горната част на асансьора (Elevador de Santa Justa) представлява нещо като старинна аристократична наблюдателница, откоято можете са разгледате нощната столица.

Docklands Light Railway

Лондонската DLR линия работи от 1987-ма година. В последните две години са се извършили над 120 милиона курса. Влакът се движи без шофьор, което означава, че можете да седнете най-отпред в самия влак и да си представите, че го управлявате!

Trampe Bicycle Lift

Тази пълзяща нагоре по планинското било единична линия е атракция и нужно съоръжение в град Трондхайм, Норвегия. Благодарение на парата, задвижваща веригите, лифтът „дърпа“ велосипеда, който буквално катери по склона на планината. Единственото, което се исква от вас е да поддържате баланс на велосипеда, тъй като има опасност да изпадне от релсите. А това, оказва се, не е по силите на всеки.

Metrocable

Намира се в град Меделин, Колумбия и е първият градски транспорт чрез кабел в Южна Америка. Бил замислен като средство за придвижване от централните към най-далечните точки на града подобно. Идеята идва от технологията за транспортиране на реколтата от кафе към центъра, което се извършвало в миналото. Всеки ден над 30000 души използват този вид превоз и се наслаждават на прекрасни гледки отвисоко.

St. Charles Streetcar Line

Ню Орлиънс в щата Луизиана разполага с масленозелен трамвай, който е част от историческите атракции на града. Само за $1.25 можете да се пътуване от Ривърбенд по протежението на Мисисипи до старата част на града, където да се насладите на архитектурни паметници, изкуство и изпълнения наулични музиканти. Липсата на климатик в трамвая е част от атракцията да усетите как са се возили гражданите и гостите на града още през далечната 1835-та година.

Tees Transporter Bridge

Ако някога сте си помисляли за мост, лифт и ферибот в едно, то мостът в град Мидълзбро, Англия е точно за вас. Той представлява транспортиращ мост, който превозва до 9 коли или кабинка с 200 пътници за времето от 90 секунди от единия до другия край на брега. Мостът е построен през 1911-та година и веднъж годишно превозва и старинни автобуси с туристи.

Norry Trains, бамбуковите влакчета в Камбоджа

Бамбуковите влакчета в Баттамбанг, Камбоджа са за почитатели на забавния транспорт. Приличат на импровизирани бамбукови салове върху релси и достигат до 50 км/ч. Тази железопътна мрежа е построена по времето на френския колониализъм и по-голямата част от нея е запустяла и напълно неизползваема, с изключение на участъците, предназначени за туристически посещения. Единственото е неудобството е голямата вероятност да се сблъскате с вагонетка, идваща от противополжния крайна релсите, тъй като няма разписание, нито диспечърска система на движението по линиите.