Palatka.bg

Най-голямото гробище за стари класически коли в света

Само на петдесетина мили от американския щат Атланта, в затънтена гориста местност се крие място, пълно с ръждясали автомобили. Има и табела, гласяща „Най-старото в света гробище за автомобили, тук сме от 80 години“.

В този град на стари коли повече от 4000 класически модела са били произведени през 1972-та година и дори по-стари. Фордове, кадилаци и дори рядко срещан мръснобял камион Mack от 1941 г. – гробището е истински рай за ценители на автомобилното изкуство от изминалите времена.

Историята на гробището за стари коли започва някъде през далечната 1931-ва, когато семейство Луис отворили супермаркет в крад Уайт

Там се продавали най-различни неща от авточасти до дрехи. Но когато САЩ взели участие във Втората световна война, суровини и стоки като стоманата и шините, необходими в автомобилна индустрия, се оказали дефицитни. Луис решили да добавят към бизнеса си изграждане на морга за автомобилни отпадъци. Те изкупували стари коли, разглобявали ги и разпродавали частите им. Така до края на 40-те магазинът се превърнал в център разглобяване на негодни за употреба коли. Точно във времето на процъфтяването на бизнеса се родил и днешният собственик и управител на автоморгата – Дийн Луис.

През цялото си детство Дийн играел с коли, разбира се истински. Пропътувах милиони мили, без да стоя на едно място и за секунда, разказва за романтичното си детството си Дийн.  Когато през 1970 година поел кормилото на семейния бизнес, решил, че трябва да управлява по нов начин. Искал е да разглобява автомобилите, а да ги съхранява.

В течение на няколко десетилетия, Дийн похарчил хиляди долари за реставрация на различни стари и немощни коли в шедьоври за аукциони и частни колекции на ценители. Една от най-популярните коли на Луис била форд от 1940-та, която била използвана във филма «Убийство в окръг Кауита» (1983) с участието на Джони Кеш и Анди Грифит.

Гробището така се разраснало, че се наложило да се закупи допълнителна земя

Въпреки че продавал много от най-рядко срещаните модели, сключвайки изгодни сделки, Дийн осъзнал, че всяка кола притежавала носталгична стойност. Той се отказал да продава онези, за които сърцето му подсказвало, че цената не отговаря на истинската себестойност. Много от клиентите, дошли за авточасти, си тръгвали разочаровани, тъй като преди това чували, че Дийн разпродава колите. Находчивостта, която наследил от баща си му дала нова идея за бизнес. Той си дал сметка, че би печелил много повече, ако взима такса за вход и снимки на реликвите, които пазел.

Днес гробището за стари коли се посещава от стотици гости всяка година. За да влезнат вътре, те трябва да платят $15 и още 10, ако искат да фотографират колите. Нито една авточаст не може да бъде закупена, защото е част от удивителната музейна колекция на семейство Луис и целия живот на Дийн.