Palatka.bg

Достъп забранен: загадъчната инфразвукова станция IS18 в Гренландия следи пулса на всеки един от нас

От взривяване на бомба до най-незначителните шумове – нищо няма да остане незабелязано от гигантските уши на супернаучния арктически форпост. До местността Каанаак в Гренландия – едно сурово и коварна късче земя – не съществува път. Единственият начин да дойдете тук е чрез полет с хеликоптер. След това, ако по някаква причина получите достъп, ще се наложи да вървите по подземни пътища под конвой.

Откъснати от света и непрекъснати доставки на хранителни продукти, местните жители, живеещи в близост, успяват да водят нормален начин на живот. Менюто ми е е съставено почти изцяло от месо на тюлени, бели мечки и нарвали.

В този пустинен форпост в най-далечната част на Гренландия се намира едно от най-високотехнологичните устройства за подслушване, познато на планетата.

Каква е задачата му? Да спаси човечеството от самото него

IS18 е станцията, разположена по крайбрежната линия в непосредствена близост до градчето Каанаак – един от най-северните градове в света. Главната цел да инфразвуковото съоръжение е да слуша стоновете на планетата, чиито честоти са твърде ниски за човешкото ухо, което няма способността да прихваща звукови събития в диапазона 20 херца до 0,001 херца.

Каанаак е разделен на два подмасива, чиято технология, свързана с централен процесор (CPF), следи денонощно поведението и силата на вятъра. Данните се събират в централния терминал на системата.

И тук изниква логичният въпрос – защо в космическа ера като нашата е нужно такова сложно устройство да се намери в някакво отдалечено село, достъпно единствено от хеликоптери?

Това е посочено в задълженията на Договора за забрана на ядрени опити (CTBT), подписан през 1996 година с участието на 184 страни. Всеки ден и нощ без секунда прекъсване масивът контролира наличието на характерни взривни образци на нашата планета. Системата е способна да интерпретира взривовете в уникална картина от свръхнискочестнотни звукови вълни, които се съхраняват дори при рикошета им в повърхността на Земята.

Най-общо казано, звуковият диапазон, прихванат от IS18, включва в себе си опитите на човечеството да унищожи себе си. Инфразвукът има и други полезни функции – например за регистриране на земетресенията, идентифициране на нефтени находища въз основа на движението на нефта под повърхността на земята, както и за мониторинг на човешкото сърце, чрез кардиологията.

Оказва се, че обсерваторията в загадъчната Гренландия, намираща се на края на света в Каанаак, следи туптенето на сърцето на всеки един от нас – нещо, което може би досега повечето от нас не са и подозирали.