Palatka.bg

Изоставените „НЛО къщи“ в селцето Уанли в Тайван

Изоставени къщурки от средата на миналия век под формата на летящи чинии се намират в почти забравен крайбрежен курорт в Тайван. Тук е домът на останките на запазени Futuro (НЛО) и Venturo къщи, може би един от най-забележителните съхранили се във времето останки на футуристични къщи от миналото.

Една тайна се крие зад изоставения курорт в град Уанли на тайванските морски брегове, където сякаш в мистериозна носталгия са се сгушили НЛО обектите

Мрачните улици и досега се огласят от виковете на сърфистите, борещи се със силните морски вълни наблизо. Преди десетилетия това курортно селце било център на футуризма с къщи „от бъдещето“, но не всички са запазени от разрушителния ефект на времето и ръждивите краски от остаряването им.

Къщите Футуро, напомнящи причудливи летящи чинии, били проектирани от финландският архитект Матти Сууронен, който построил над 100 Футуро къщи, пръснати из целия свят. Известно е, че предварителната замисъл по изработката на пластмасовите къщички в Тайван била предназначението им за ски хижи, но впоследсвие се озовали на морския бряг в качеството си на бунгала. Леката им структура позволявало да бъдат преместени навсякъде. Но управата на града взела решение регулиращите се крака на чиниите да бъдат премахнати и на тяхно място да се сложат скучни стълби от бетон в стила на 70-те, с което сякаш завинаги „приземили“ НЛО обектите.

Съхранените къщурки във форма на НЛО все още имат напълно функциониращи самолетни врати и прозорци като на извънземен обект, току-що претърпял крушение. В кръглото вътрешно пространство зоната за отдих включва кухня, спалня и баня с вана. В курорта има още няколко постройки в стила на футуристичната мода от 70-те, но за разлика то Футуро, Вентуро къщите не получили толкова силен интерс от посетителите на курорта Уанли.

Смята се, че съществуват по-малко от десет уникални Вентуро къщи в света, но само в тайванското селище може да бъдат срещнати десет, при това наистина предизвикващи възхищение

Самият създател на къщурките, архитектът Сууронен, оставил своите творения без каквито и да било претенции за експлоатацията им. Ето защо почти е невъзможно да бъде открита информация за това как и кога точно били построени НЛО къщите. Несъмнено чарът им се крие именно в неразгаданата мистерия около тях, шепнеща на посетителите романтичната туристическа версия за кацането и в последсвие изоставянето им от извънземните.