Palatka.bg

Тези проклети катакомби: най-голямата мрежа от подземни тунели в света

Ако се спука тръба и се наводни къщата или пък изчезне някой домашен любимец, за жителите на Одеса е в реда на нещата да изругаят: „Пак проклетите катакомби!“. Невероятно е, че под повърхността на украинския град се простира мрежа от варовикови катакомби, дълга почти 2500 км. (За сравнение разстоянието от Одеса до Париж е 2138 км).

И до днес едни от най-старите катакомби в Одеса представляват любимо скривалище на престъпници и странници, които обществото по някаква причина не приема. През Втората световна война тунелите били обитавани от военизирани групи, криещи се дълбоко в сърцето на катакомбите.

Да се укриваш от нацистите под земята в продължение на 13 месеца било част от стратегията при изчакването на удобен момент за атака или за получаване на нужната информация

Мъжете (и жените), които прекарвали времето си под носа на врага, играели шах, готвели, слушали съветските радиостанции, сякаш се стараели да водят предишния живот, този на повръхността. Опитвайки се да се борят с недохранването и маларията, много от партизаните прекарали цялата война в катакомбите, успявайки не малко пъти да нанесат удари на немската армия. От своя страна фашистите избирали изходи, които да запушват и да попречат на криещите се да излезнат живи след пускането на отровен газ в тях.

След като войната приключила, катакомбите се превърнали в дом на престъпници, които успели да създадат допълнителни тунелни проходи

През 1961 година бил създаден клуб „Поиск“ (Търсене) под ръководството на палеонтолога Константин Пронин, който поставил началото на изучаването на катакомбите с цел да се документира партизанското движение.

Днес съществува цяла украинска субкултура от привърженици на изучаването на тунелите на основата на организирани състезания между отделни групи. Те предприемат няколкодневни приключенски експедиции, кръстосвайки катакомбите и изготвяйки свои карти, снимки и клипове. Самите участници са помагали при спасяването на деца, слезнали в преследването на зловещи градски легенди, които наистина се изгубвали в лабиринта под земята. За съжаление някои любители на рискове често нямат късмета да излезнат живи поради дехидратация или премръзване.

През 1995 година в чест на 200-годишнината на Одеса, било организирано подземно пътешествие, което продължило 27 часа и били изминати над 40 километра из мрежата под града

И до сега бродещите в катакомбите се натъкват на муниции от времето на войната, а поне на пет години – и на мумифицирани останки на хора, за съхранението на чиито тела е спомогнал сухият студен въздух под земята.

И докато влизането в катакомбите е забранено, само малка част от мрежата е отворена за достъп за обикновени хора, които желаят да се запознаят с историята на града по времето на Втората световна война. За онези, които искат да навлязат навътре е необходимо да наемат професионалисти, а цената зависи от разстоянието и времето, което ще бъде прекарано вътре.