Palatka.bg

Абсурдният изоставен „Град на френските замъци“ в Турция

Намиращият се между Истанбул и столицата на Турция, Анкара, в живописните планини на провинция Болу, почти 600 идентични жилища в стила класическите френски замъци стоят празни и не се използват, заприличвайки на призрачен град, след като предприемачът на имота Бурж ал Бабас натрупал дълг от 27 милиона долара, за което разказва Bloomberg.

Първоначалният план бил луксозният жилищен комплекс да се състои от 732 замъка, всеки на парцел с площ 324 квадратни метра, някои от които вече са продадени между 370 000 и 530 000 долара

Стотици къщи обаче са оставени на различни етапи на строителство, поради неотдавнашния крах на турската икономика, като лирата загуби 38 процента от стойността си спрямо долара през 2018 година. Много от малките замъци са изключително далеч от етапа на завършване и достигане на мига, в който клиентите, закупили имоти в комплекса ще могат да се настанят.

Идеята на проекта, който стартира през 2014 г., била да се създаде цял град от мини триетажни френски замъци в стил „шато“, всяко със собствени кули и впечатляваща мащабна класическа куполна сграда в основата на комплекса.

Ако развитието на обекта все пак продължи, тази централна сграда трябва да бъде центърът на общността, в който да се помещават джамия, търговски обекти, кина, ресторанти, детска стая и дори конферентни зали. Освен това се очаква в имението да има различни спортни съоръжения от висок клас, аквапарк, турски бани, сауни и парни стаи.

Инвеститорът Sarot Group е успял да построи до различна степен 587 къщи, преди да фалира

Заместник-председателят на компанията Мечер Йерделен отбелязва пред Bloomberg, че се надява строителството да може да бъде продължено през 2019 г., като обясни, че компанията трябва да продаде само 100 вили, за да изплати дълга. Според Йерделен сегашната стойност на проекта е 200 милиона долара.
„Вярвам, че можем да преодолеем тази криза за няколко месеца и частично да въведем проекта през 2019 г.“ – отбелязва инвеститорът.

Проектът не е особено популярен сред местните хора, като се има предвид, че архитектурата е в голяма контраст с традиционния османски стил на местните исторически имения в Мудурну, особено след като градът е добавен в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2015-а г.