Palatka.bg

С риск за живота: на лов за див мед в Китай

Медът е безценно злато от Природата, което ние хората използваме от десетки хиляди години. Събирането на сладкия пчелен елексир е част от културата на много народи. Традицията на медосъбирането се е съхранила в провинцията Юннан в Китай, където живеят хора от етническата група Лису. Събирането на мед е доста опасна за живота дейност, защото “ловците“ на мед от Лису рискуват не само да бъдат смъртоносно ужилени, но ги грози гибелно падане в пропаст, зееща под тях.

Там живеят най-големите медоносни пчели в света от хималайския вид Apis Dorsata, достигащи дължина до 3 сантиметра. Окраските на пчелите дорсати са черни с бели ивици и живеят в скали. Събират нектар от диви растения, включително от рододендрони, което придава на получения мед мощни хранителни качества. За разлика от познатия ни мед, този на дивите китайски пчели е силен халюциноген, а в умерени количества служи като успокоително лекарство.

Работата на събирачите на меда е тежка и опасна и това може да се види на снимките, които фотографът Кевин Фрейър (Kevin Frayer) е направил през месец май 2019 година, присъединявайки се към екстремната дейност на работниците.

Най-напред те оглеждат мястото, където се предполага, че се намират кошерите. Задължителната част от екипировката са специалните предпазни костюми и запалване на огън в подножието на скалите. Използването на дима е необходим за прогонване на огромните пчели за известно време.

Кошерите са скрити добре в дупки в отвесни скали, а досегът става единствено чрез предварително ръчноизработени висящи бамбукови стълби

Когато пчелите бъдат прогонени от изкачващия се нагоре дим, събирачите на меда започват да се катерят нагоре по стълбите – тежко майсторство, което владеят малцина. Събирачите на меда се разделят по двойки, за да може паралелно да изваждат тежките медени пити, докато междувременно им съдейства димът, примесен с рояци разгневени пчели. Използват се и метални кофи, в които се източва съдържанието на кошерите след пробиването им с нож.

Реколтата се пренася в контейнери до близкото село, където медът бива почистен и подготвен за продажба. Един кошер може да достави няколко килограма див мед, като цената му е доста висока – 50 долара за килограм. Някои събирачи на мед твърдят, че реколтата намалява с всяка изминала година заради употребата на пестициди в близките райони.