Palatka.bg

Уникалната църква, намираща се в пещера край Кайро и част от едно уникално общество

Манастирът „Сейнт Симон“, известен още като „Пещерната църква“, се намира в планината Мокатам в югоизточната част на Кайро, Египет, в район, известен като „Града на боклука“, поради големия брой събирачи на отпадъци, наречени Забален, които живеят там. Хората Забален са потомци на фермери, които са започнали да мигрират от Горен Египет до Кайро през 40-те години. Бягайки от дълга поредица лоши реколти и бедността, те дошли в града в търсене на работа и започнали да създават импровизирани селища около града.

Church of Virgin Mary & St. Saman

Първоначално те се придържали към традицията си да отглеждат свине, кози, пилета и други животни, но в крайна сметка установили, че събирането и сортирането на отпадъците, произвеждани от жителите на града, са по-печеливша ниша. Един Забален знае как да сортира битовите отпадъци, спасявайки и продавайки ценните неща, докато органичните отпадъци са отличен източник на храна за животните. Всъщност това негласно обществено споразумение работи толкова добре, че последователни вълни от мигранти идват от Горния Египет, за да живеят и работят в новосъздадените селца за отпадъци около Кайро.

Cave church / theatre

В продължение на години импровизираните селища на хората Забален се позиционирали на различни места из града, опитвайки се да избегнат общинските власти

В крайна сметка, голяма група Забален се установява под скалите на кариерите на Мокатам или Мокватъм в източния край на града, който сега е нараснал от население от 8 000 в началото на 80-те години, в най-голямата общност за събиране на боклук в Кайро, с приблизително 30 000 жители.

Samaan El Kharaz Church in Cairo, Egypt.

Египет е една от най-големите мюсюлмански държави, но живеещите в този район на Кайро хора са коптски християни или поне 90 процента от тях. Християнските общности рядко се срещат в Египет, затова хората Забален  предпочитат да останат в Мокатам в собствената си религиозна общност, въпреки че много от тях биха могли да си позволят къщи другаде.

Altar

Местната коптска църква в Мокатам е създадена през 1975 г.

След построяването на църквата, хората, живеещи в района започнали да се чувстват по-сигурни в бъдещето си тук и едва тогава започнали да използват по-трайни строителни материали като камък и тухли при изграждането на домовете си. Една от основните причини за тази неувереност са предишни гонения и най-вече голямото преместване от Гиза през 1970 г. До момента на изграждане на църквата хората в района живеели във временни постройки. През 1976 г. в Маншиат Насър избухна голям пожар, който довежда до нуждата от построяването на първата църква под планината Мокатам на площ от 1000 квадратни метра. Освен основния храм още няколко църкви са вградени в пещерите. Всъщност, пещерната църква на Св. Симон в Мокатам е най-голямата църква в Близкия изток.

Wall Carving - Auditorium

Местните са толкова компактна група, живееща в ограничена комуникация с останалата част на града, че дори отглеждането на прасета е честа гледка в квартала. Шокиращо явление за мюсюлманска държава, което е било дори забранено по време на управлението на Мюсюлманските братя, но след идването на власт на Мохамед Морси ситуацията се променя и религиозното малцинство отново получава известна свобода да върши дейности, които ислямът не приема. Отглеждането на прасета обаче е имало огромно влияние върху живота не само на местните хора, но и на всички в Кайро.

Samaan El Kharaz Church in Cairo, Egypt.

През април 2009 г. първите случаи на грип H1N1 са открити в Мексико

До края на същия месец се разбира, че заради епидемията са загинали до 169 души. Всички смъртни случаи, с изключение на един, били на територията на Мексико. Правителството на Египет решава да изпревари събитията и да не позволи създаването на огнище на H1N1, като се издава заповед за унищожаването на популацията от свине, което има опустошително въздействие върху поминъка на 70 000 семейства, живеещи в Мокатам.

Това решение е взето не от Министерството на здравеопазването, а пряко от Парламента. Международните организации, включително Организацията на обединените нации, критикуваt правителството на Египет за решението му.  Египет е единствената страна в света, която е взела толкова драстично решение да убие около 300 000 прасета без на практика да има директен риск за тяхното здраве.Това решение беше взето въпреки общото съгласие, че H1N1 не се предава от свине. Освен това в Египет не са открити случаи на свински грип по време на екзекуцията на свинете. Действителното клане на свинете е било поръчано от египетското земеделско министерство през април 2009 г. Въпреки че правителствените органи заявиха, че самото клане е хуманно и в съответствие с ислямското право, свидетелите свидетелстват за много жестокост и насилие при убийствата.