Palatka.bg

Безсмъртната медуза – Единственото същество, за което се знае, че е способно да живее завинаги

Turritopsis dohrnii (Безсмъртната медуза) са малък вид медузи, обитаващи района на Средиземноморието. Те са сред най-известните представители на вида си, тъй като са на практика безсмъртни. Именно по този начин са и известни извън света на науката. Притежавайки способността да се завърнат към своя сексуално незрял етап, вместо да се поддаде на неизбежната за всички други животни смърт, това мъничко същество крие тайната на истинското биологично безсмъртие.

 

Хората са фантазирали за безсмъртието от началото на своето осъзнато съществуване

Във всяка култура, независимо от коя част на света идва могат да бъдат открити безброй митове и истории за безсмъртието, но въпреки всички мечти и силата на въображението ни трябваше да изчакаме стотици хиляди години, за да успеем да се докоснем до реалистична идея за безсмъртие. Чак в средата на 90-те на миналия век бяха намерени известни доказателство, че вечният живот на Земята е възможен.

През 1996 г. изследователите публикуват проучване за малък вид медузи, способни да „мигрират“ в различни свои възрастови етапи – от възрастен, самотен индивид в своето юношеско състояние, като по този начин успяват да измамят смъртта и постигат потенциално безсмъртие. Докато не медузата не бъде изядена от хищници или няма драматична промяна в околната среда, тези животни могат да повторят цикъла неопределен брой пъти и да живеят вечно.

И до днес безсмъртната медуза остава единственото известно на науката безсмъртно животно

Експериментите са разкрили, че независимо от етапа на развитие на медузите – от току-що развили се до напълно зрели индивиди, те могат да се трансформират обратно в полипи при условията на глад, внезапна промяна на температурата, намаляване на солеността или чувство на заплаха от други външни фактори. Трансформиращата медуза се характеризира първо с визуална промяна на някои елементи от тялото.

Способността да се обърне биотичния цикъл (в отговор на неблагоприятните условия) е уникална в животинското царство и позволява на медузите да заобиколят смъртта, което прави Turritopsis dohrnii потенциално биологично безсмъртен. Процесът не е наблюдаван в естественото им местообитание, отчасти защото процесът е доста бърз и защото полевите наблюдения в точния момент са малко вероятни. Независимо от това, повечето медузи вероятно ще станат жертва на общите опасности за живота като това да бъдат изядени от хищник.