Palatka.bg

Въпреки предупрежденията туристите не спират да посещават Града на азбеста в Австралия

Този обект се смята за едно най-замърсените и токсични места в южното полукълбо и един от най-опасните на планетата, но по някаква причина туристите просто не могат да стоят настрана от изоставения минен град Уитенуум, дълбоко в отдалечения район Пилбара в Западна Австралия. Това е Града на азбеста.

Wittenoom Mine from the Crushing Plant - 1962

В периода на разцвета си, между 1930 и 1966 г., Уитенуум е бил дом на около 20 000 души, повечето от които са работили в изоставените днес мини, извличайки всеки ден изключително опасния и дори смъртоносен азбест. Днес градът-призрак е заобиколен от големи знаци „Опасност“, предназначени да държат хората възможно най-далеч от границите му.

Въпреки че добивът на азбест е преустановен преди десетилетия, Уитенуум все още е заобиколен от около три милиона тона азбестови остатъци, които са напълно достатъчно, за да превърне въздуха в района в потенциално смъртоносен. Мястото е толкова опасно, че миналата година австралийското правителство реши да придобие принудително имотите на последните трима души, живеещи в района, само за да ги накара да се спасят. И все пак, въпреки всички знаци, забрани и съвети хиляди туристи посещават Уитенуум всяка година и с гордост публикуват снимки в социалните мрежи.

Yampire Gorge Mine Engine - 1978

Повечето от 2000 души са починали, вследствие на излагане на азбест в Уитенуум

Огромен процент от тях са били жители на австралийския минен град, но експертите предупреждават, че дори кратко посещение на местността може да има смъртоносни последици. Излагането на влиянието на дори едно влакно от азбестови остатъци може да бъде фатално и властите са направили всичко по силите си, за да държат хората далеч от отдалеченото селище. Уитенуум не може да бъде откри на националните и местните пътни карти, свалени са всички пътни знаци, които биха могли да подскажат на посетителите къде се намира градът, а всички сгради в него са изключени от електрическата мрежа.

Съществуват безброй предупредителни знаци навсякъде около Уитенуум . Феновете на „екстремния туризъм” обаче или напълно пренебрегват предупрежденията на властите, или омаловажават опасността, на която се излагат, неосъзнавайки огромния здравословен риск, на който се подлагат.

Wittenoom Gorge, End of the Road - 1978

„Тези предупредителни знаци не съществуват за украса или за добавяне към вашата Instagram колекция

Това са сериозни предупреждения за сериозни последици за здравето“ – каза наскоро Бен Уайът, министър в състава на австралийското правителство. „Не мога да подчертая достатъчно колко точно глупаво е да се пътува до Уитенуум . В Западна Австралия има много красиви местности, които не носят със себе си заплаха от фатални последици.“

Wittenoom Town

Въпреки всички предупреждения и опасности има нещо, което силно привлича туристите към Уитенуум, въпреки очевидната опасност. Те обикалят мястото, като правят снимки, които качват в своите профили в социалните мрежи, търсят трофеи, оставени от жителите, които са били евакуирани или просто се наслаждават на особените забележителности наоколо. Някои смятат, че кратко посещение не може да навреди, или че ако няма достатъчно силен вятър посетителите не поемат сериозен риск от вдишване на азбестови влакна, тъй като според тях опасността е пренебрежимо малко. Други споделят, че се наслаждават на усещането за приключение на място, на което повечето хора не биха се стъпили.

„Районът е буквално открито поле за всеки, който иска да отиде там“ – казва Лайнис Болитоу, бивш жител на Уитенуум, за ABC.net.au. „Ако отидете там някой ден от седмицата, ще видите много, много туристи, които посещават Уитенуум, дори бебета! Хора, които посещават Уитенуум са от цял свят. За тях това е туристически обект.

Има хора, които смятат, че правителството е длъжно да предприеме операция по почистване в Уитенуум, за да се отърве от всички остатъци от азбест, но Бен Уайът казва, че дори ако се инвестират милиарди в такъв проект, “е почти невъзможно районът да бъде превърнат в безопасен за обитаване на хора ”. Така че, според него, е най-добре хората просто да стоят настрана и да забравят, че мястото съществува.

„Имам простичко послание за всеки, който мисли за пътуване до Витеноум“ – казва Уайът. „Не ходете там!“

Излагането на азбест може да причини смъртоносни заболявания като мезотелиома (рядка форма, която засяга тънката мембрана, която пресича гърдите и корема), азбестоза и рак на белия дроб. Симптомите могат да се появят десетилетия след експозицията …