Palatka.bg

По въздух от вкъщи до офиса: първият обществен кабинков лифт в Мексико

Да се носиш високо над претъпканите улици в ранна утрин – това е възможно с първия обществен кабинков лифт в Мексико. В Екатепек де Морелос – най-пренаселеният и нестихващ град, повечето хора трябва да пропътуват разстоянието до работа, пресичайки с часове кварталите. Но след пускането на новия транспорт Mexicable през 2016 година, над 30 000 души „прелитат“ всяка сутрин над покривите на един от най-забързаните градове в Мексико.

Всяка кабинка на цветния висящ лифт може да побере до 10 души

Маршрутът, който е дълъг около 5 километра, включва седем спирки. Цялото разстояние може да бъде изминато за 17 минути и удоволствието струва 6 песо, което е равно на половин български лев.

Една от най-полезните страни на новия обществен транспорт в мексиканския град е положителното влияние върху престъпната атмосфера, царяща по улиците. Още в самото начало на пускането на кабинаковия лифт чрез своя инициатива Mexicable дава възможност на местни и чуждестранни художници за изрисуват покривите на мексиканките къщи от по-бедните квартали, които са наредени като парчета от лего конструктор. По този начин пътниците, използващи кабинковия транспорт могат да се насладят на изкуството и съществремнно да се привлекат повече инвестиции.

Правителството на Мексико не само подкрепя транспортния проект, но смята, че той е важна част от проблема със замърсяването на въздуха в пренаселените райони

Кабинковият лифт, който стартира работа всеки ден в 4 часа сутринта, се движи с помощта на слънчева енергия, а същата иновация вече е намерила своето успешно приложение в други латиноамерикански мегаполиси като Рио де Жанейро в Бразилия. В Меделин в Колумбия след въвеждането на кабинковата системата за пътуване през 2004 година се наблюдава подобряване на градската среда чрез в проблемите квартали, където сега има нови паркове, градини и библиотеки. През 2014 година в Ла Пас, Боливия кабинковият лифт е успял да свърже расово разделени общности, давайки им възможност да започнат да общуват пълноценно.

Първоначално много от жителите на мексиканския град Екатепек били скептични за социалната промяна, която новият транспорт може да донесе. Днес обаче всички смятат, че кабинковият лифт не само облекчава трафика, но и привлича внимание и чуждестранни посетители, а това е едно добро начало.