Palatka.bg

Сибирските Малдиви – привлекателна, но опасна туристическа атракция

В търсене на перфектното селфи множество руски потребители на световно известното приложение Instagram  се стичат до езеро близо до сибирския град Новосибирск, което може да се похвали с тюркоазена вода и бели пясъчни плажове, подобни на тези на Малдивите. Подобни гледки няма как да не привлекат жадните за лайкове пътешественици в Instagram, но за разлика от популярния архипелаг в Индийския океан, в красотата Сибирските Малдиви няма нищо естествено или природно, а е дело на човешка намеса.

Носещо имената „Сибирски Малдиви“ или „Новосибирски Малдиви“, великолепното езеро всъщност е токсично сметище, създадено от човека, което е продължение на много години е било използвано за изхвърляне на пепел от близкия въглищен завод. Водата очевидно придобива ярко тюркоазения си цвят, заради дълбочината и калциевите соли, както и взаимодействието с други метални оксиди, които се разтварят в нея. Независимо, че изглежда изключително съблазнително на пръв поглед, Сибирската генерираща компания (SGC) предупреждава, че езерното е токсично и опасно за здравето с високото pH на стойност над 8, което почти неминуемо ще предизвиква алергична реакция при контакт с човешката кожа. Всички тези опасности и предупреждения обаче не са били достатъчно силна мотивация за туристите да спрат да идват тук. Хората позират за снимки на плажовете на езерото, а някои дори да влизат във водата, движейки се върху дъски, надуваеми лодки и пояси.

„През последните седмици нашето сметище за пепел от Новосибирск TEZ-5 стана звездата на социалните мрежи“

– се казва в съобщение на SGC в руската социална мрежа VKontakte. „Но вие НЕ МОЖЕТЕ да плувате в сметището на пепелта. Водата му има високо алкална среда. Това се дължи на факта, че в него се разтварят калциеви соли и други метални оксиди. Контактът с кожата с такава вода може да предизвика алергична реакция!“

Руската компания добави, че дъното на езерото е толкова кално, че прави излизането от него при затъване „почти невъзможно“. Компанията твърди, че най-големият риск е да паднете случайно в опасното езеро, докато се опитвате да постигнете перфектната снимка.