Palatka.bg

Тайнственият светещ камък от Мичиган

По време на среднощна разходка по брега на Горното езеро близо в щата Мичиган през 2017 година, експертът по скъпоценни камъни и минерали – Ерик Ринтамаки – се натъква на своето поредно откритие. С помощта на ултравиолетови лъчи той открива камък, сияещ като гореща лава.

Юперлити (Yooperlites) – така той нарекъл находките си и ги изпратил за изследвания в Мичиганския технически университет и в университета Саскачеван. Камъните били определени като сиенити, съдържащи флоуресцентен содалит.

Содалитът притежава свойството да свети в тъмното

Той представлява тъмносин минерал, открит в Гренландия през далечната 1811 година. За разлика от традиционния содалит, този, намерен край Горното езеро, включвал в съдържал гранит и базалт. Това придавало на камъка по-сивкави отенъци. Геолозите смятат, че въпреки, че подобни камъни са познати от миналото, те за първи път попадат в ръцете на учените за обстоен анализ.

След като чрез сканиращ електронен микроскоп била подтвърдена содалитната природа на камъка, изследователите стигнали до заключението, че юперлитите най-вероятно са се появили в Мичиган чрез транспортиращи ги разстапящи се ледникови наноси от Канада.

Ринтамаки решил да даде на камъка името Юперлит в чест на хората, живеещи в северната част на полуостровната част на Мичиган, познати с прякора „юпери“ (Yooper)

Откривателят на камъка превърнал своята драгоценна находка в доходоносен бизнес. Той посвещава времето си в търсене на още юперлити, като за един фунт печели около тредесет долара. Освен това, Ринтамаки организира екскурзии в района, където туристи и любители на редките минерали могат да открият свои юперлити и други интересни камъни. Той се надява, че по този начин не само ще даде възможност на хората от цял свят да занесат парче от необикновения камък у дома, но и ще  покаже колко необикновена е природана на родния му край.

През месец юни в 2019 година Ринтамаки влиза в спор с друг жител на Мичиган, Аселин Джейсън, който твърди, че Ринтамаки се опитва да печели на гърба на жителите на Мичиган, патентовайки думата „юперлит“. Ринтамаки смята, че откритието е само негово и не желае да работи с никого, като е готов дори да се изправи в съда, ако се наложи