Palatka.bg

Гозекският кръг – най-старата обсерватория на човечеството

В центъра на Европа близо до град Гозек в Германия се намира чудато неолитно съоръжение. Нарича се Гозекски кръг и по мнението на учените това е най-древната обсерватория, съществувала някога. Предполага се, че е първото по рода си съоръжение, построено през 4900 година преди нашата ера.

Известен като „Германският Стоунхендж“, Гозекският кръг бил построен 2-3 хиляди години по-рано от този в Англия

Невероятно е, че уникалното съоръжение било забелязано едва пез 1991 година от самолет, който прелитал над местността. В златните пшеничена поля пилотът видял загадъчни очертания във формата на кръг. За съжаление времето оказало своя разрушителен ефект върху старината, но реконструкцията успяла да върне първоначалния му облик. За строителството били използвани почти 1700 дървесни стълбове и няколко камиона с камъни за укрепителни дейности. Както разбира се и изнурителна работа по наместването на тежките дънери и очертанията на кръговете.

Разкопките били оглавените от експерти от университета Хале-Виттенбрг през 2002 година. Резултатите от изследванията показали, че Гозекският кръг се състоял от четири концентрични окръжности. Най-големият диаметър бил около 75 метра, включващ могили, ями и дървени ограждения.

Самите ограждения разполагали с три прохода, които гледали на югоизток, югозапад и север. По време на лятното и зiмно слънцестоене, наблюдателите, който се намирали в центъра, можели да гледат изгрева и залеза през югоизточните и югозападните порти. Ето защо учените, занимаващи се с Гозекския кръг, установили, че той бил създаден за астрономически наблюдения и за съставяне на лунен календар.

Точността на кръга говори за отличните астрономически познания на древните хора, но остава спорен въпросът за практическото му използване

В земите по Европа бил разпространен култът към слънцето, което предполага, че кръгът бил използван за ритуали при жертвоприношения. В подкрепа на тази хипотеза били намерените останки от човешки кости на обезглавен скелет в кръга. Освен това били открити и парчета от керамични съдове, разпилявани по подобен начин в други култури отпреди 7000 години.

През 1999 година в търсене на древни останки на 25 километра от Гозек, изследователите попаднали на бронзов диск с диаметър 30 сантиметра. По повърхността му се виждали изображения на Слънцето, Луната и още звезди. Всички небесни елементи били резбовани от злато. По всичко личало, че малкият диск представлява миниатюра, наподобяваща големия Гозекски кръг. Смята се, че космическото изображение схема било създадено в резултат на многовековни наблюдения на небето, което започнало с построяването на най-древната древната обсерватория от неолитната и бронзова епоха.