Palatka.bg

Бумерангът като древно смъртоносно оръжие

Бумерангът е оръжие, изобретено от австралийските аборигени. Когато се хвърля правилно, може да бъде убива. В рисунките от пещерите в Австралия се виждат доказателства, че оръжието се е използвало от хиляди години по време на лов и военни действия.

В наши дни учените смятат, че са открили останките на човек жертва на смъртоносен удар от бумеранг. Скелетът е на около 800 години, а ясен и дълъг процеп се вижда в черепа на съхранилата се находка. Костите са открити през 2014 година при свлачище край река в най-стария австралийски щат, Нови Южен Уелс. Скелетът, който е на мъж, показва, че той е станал жертва на атаката на бумеранга, когато е бил на възраст между 25 и 35 години. Покойникът е бил погребан в свито ембрионално положение на тялото. Наричал се е „Kaakutja” – название за „по-голям брат“, познато сред местния народ бааканджи.

Изследванията на експертите показали, че Каакутджа е консумирал раци и опосум като свое предсмъртно блюдо

Конфликтите са били част от живота му, тъй като по черепа се наблюдават следи от по-стари рани, а междувременно и от други, по-нови, които не е успял да излекува до смъртта си. Такива били счупванията на ребрата и раната в горната част на ръката.

Смъртоносната рана на главата се появила вследствие на разрязващ удар от продълговат остър предмет по предната част на черепа, спускайки се надолу към челюстта. Чрез изследване с помощта на радиоактивен изотоп на въглерод станало ясно, че Каакутджа е загинал през XIII век, точно 600 години преди европейците да донесат метални оръжия със себе си в Австралия.

Основната рана на главата на Каакутджа била дълга около 15 сантиметра, което означава, че  и дължината на острието на оръжието е била минимум от същия размер, смятат учените. В своето проучване те стигнали до заключението, че острият ръб на дървения бумеранг е бил достатъчно дълъг, че да направи толкова внушителна рана. Не е ясно дали именно тя е била причина за моментален фатален изход за Каакутджа или е умрял по-късно от загуба на кръв от множеството наранявания.

В началото на XX век в някои етнографски изследвания се споменава, че австралийските аборигени използвали бумеранг за ловуване и воюване. Той бил по-тежък и голям от познатия ни днес, което е очевидно и в случая на Каакутджа.

Тази находка предлага на археолозите рядката възможност да изучат конфликтите при аборгинети, които се случвали преди европейците да стъпят на континента

В подкрепа на изследванията си, учените припомнят и документираните фатални травми, открити върху скелет в Австралия – на мъж, убит с каменни копия преди около 4000 години. Останките били намерени под спирка на автобус в Сидни.

Каакутджа изглежда не се е съпротивлявал в битка в последните си мигове. Както смятата учените, той е бил издебнат и убит в изненадваща атака. Може би, докато е държал щит или просто е спял.