Palatka.bg

Какво трябва да знаем за облеклото в Арабските емирства

Когато става въпрос за държавите от Арабския полуостров, много от нас не се чувстват подготвени за етикета, законите и културните привички на тези държави. В интернет пространството съществуват доста съвети как да се обличаме и държим, щом стъпим на някоя от екзотичните земи на изток от нас. За наше добро е да следваме бдително общоприетите норми в Арабските емирства, като междувременно се застраховаме да не обидим домакините. Дори да не се наложи напълно да се дигизираме като коренни жители, ето някои особености за спецификата на облеклото.

По-голямата част от националната идентичност в Емирствата се основава именно на дрехите

Специфичните одежди са били носени в далечните векове, когато земите на Обединените Арабски емирства били населявани от номадските групи на бедуините. И до този момент голяма част от местните продължават да носят дългите драпиращи материи, особено подходящи за региони с толкова сух и прашен климат. Другата причина е свързана с религиозните вярвания на арабските народи.

Националното облекло на мъжете в Емирствата

Националната мъжка роба носи наименованието кандура или дишдаша. Обикновено тя е в бял цвят, символ на бедуинската култура. Белият цвят не е случаен – той отразява слънчевите лъчи, докато кафявите и сиви краски се предпочитат през студените зимни месеци. Средностатистическият арабски мъж притежава около 50 кандура роби. Всеки ден се налага да сменя дрехите си, за да поддържа чистота и свежестта на тялото си.

Друга важна част от дрескода на мъжете от арабските страни е шалът за глава гутра, както се нарича в персийките народи

Това е вид шамия (куфия), която обикновено се среща в бяло или бяло-червено каре. Гутра произхожда от стари времена и предназначението й е да пази мъжа от пясъка в пустинята. Може да се носи по няколко различни начина, с което се демонстрира статуса на мъжа в обществото.

Един от основните аксесоари е агал – черното въже, препасано около бялата шамия, което всички сме виждали, когато става въпрос за типичното арабско облекло. Първоначално персите използвали агала, за да връзват крайниците на камилите нощем, докато трябвало да отпочинат. Освен традицонното черно въже, доста разпространена е и гафия – бяла кръгла шапчица, добре покрита под шамията на главата.

Емиратските мъже носят традиционни сандали, на-аал. В ОАЕ се различават предпочитанията – в Дубай на краката на мъжете се срещат обувки, а в столицата Абу Даби са разпространени сандалите.

Националното облекло на жените в Емирствата

Жените в ОАЕ по традиция носят абая – дълга черна тога. Тя може да бъде едноцветна, но и украсена със сложни национални мотиви, което оскъпява стойността й. Една абая може да стигне до $700, въпреки че носенето й е символ на скромност. В Иран е възприето обличането на западни дрехи под тогите, а комбинацията вдъхновява не само търсачите на стрийтстайл модата. Световните дизайнери, чиито пъстри шалове често се срещат като любим аксесоар сред жените от Средния изток.

Онези, които са задължени да следват строгите традиции използват черния воал за глава гишва

Консервативните религиозни закони налагат и небезизвестната бурка, покриваща напълно лицето с изключение на очите. Всички тези аксесоари за жени са познати под наименованието хиджаб, което означава „покриване на главата“.

И въпреки че скромността е идеалът за поведение на жините от тези екзотични култури, често срещан е драматичният грим и луксозни бижута. В миналото цялото имане на жените било под формата на украшения и това останало така чак до появата на банките. И все пак в наши дни колкото по-солидни са бижутата, които красят жената от арабския свят, толкова по-висок е социалният й статус.