Palatka.bg

Най-детайлната карта на мистичната Антарктика, създавана някога

Антарктика – едно от най-неизследваните и необезпокоявани места на планетата. Този регион пази неразкрити тайни, сковани надълбоко от суровия климат. Нещо повече – Марс и Луната са по-дейтално изследани, отколкото леденият континент Антарктида.

И до днес никой освен, обучени войници и специализирани екипи не могат да се бродят по тези далечни земи. За сковананата ледена тундра  и досега е известно, че не повече от 1000 души са пребивавали едновременно на земите й. Разбира се, на туристите е позволено да се докоснат до строго ограничени зони от ледените брегове на Антарктида, колкото да видят пинвините.

За късмет на всички, любопитни за това какво има в действителност на ледения континент, вече съществува специално разработена карта на Антарктика

Тя е толкова детайлизирана, че може да зърнеш и паркикара кола на ледения шелф. С напредването на технологиите, недостъпните кътчета на Земята могат да бъдат видяни с помощта на модерни карти от ново поколение. Специалистите от Държавния Университет на Минесоата и Охайо са постигнали първия по рода си проект на детайлна карта на Антарктика, правена някога. Наименованието й е познато като REMA (Reference Elevation Model of Antarctica).

При създаването на картата, изследователите събрали на едно място милиони телескопични изображения, направени от сателит в продължение на цели осем години. По този начин те се сдобили с огромен масив от инфромация в размер от 150 терабайта с помощта,  на която свръзали изображенията, което до този момент правели чрез Blu-Waters суперкомпютър.

Свръхдетайлизираната карта може да покаже всяко възвишение на континента от различна гледна точка

Най-голямото постижение при създаването на картата е възможността на изследователите от цял свят да планират и безопасно да обхождат пътищата на ледения континент. Очаква се това да помогне за усъвършенстването на картата с всяка следваща година. Именно по този начин ще се наблюдават отблизо и процеситена глобалното затопляне, което води до промени в континентите, активността на реките и вулканите.

Всеки може да се наслади на страховития леден свят на географския регион Антарктика, като посети и сам преоткрие неизследваните земи Антарктида на официалния сайт на унивеситета на Минесота (https://www.pgc.umn.edu/data/rema/)