Palatka.bg

Защо мъжете се влюбват в стюардеси?

Защо мъжете се влюбват в стюардеси? Да летиш високо на хиляди километри горе в небето е приключение за едни, рутина за други и стресово преживяване за трети. Без да увъртаме, мисълта на всеки, пътувал със самолет, поне веднъж е била връхлитана от кошмарни сценарии за падане на точно този самолет. Дано спасителната жилетка е на мястото си, за разлика от чифта чорапи, винаги изчезващ под носа ни вкъщи. Което ни подсеща, че ако се върнем живи у дома, обещаваме този път да пуснем пералнята, чакаща от миналия петък.

Но да се върнем на падането от самолета. Както става във филмите, всико се тресе и върти като в режим центруфуга

Обмисляте дали да грабнете телефона, но за разлика от него, спасителната жилетка се оказва под ръка. Нахлузвате я и после остава само да чакате…

И докато прехвърляте вариантите за евакуация при евентуалното падане в океана (да не забравяме и че не можете да плувате), дано стюардесата поне ви улови нежно в прегръдката си към бездната надолу.

В този момент нечии внимателни ръце ви покриват грижливо с одеяло и светлината в самолета става приглушена. Стюардесите се оттеглят. Край на фантазиите. Време е за сън. Или по-скоро за влюбване.

Специалистите, занимаващи се с психологията и поведението на пътниците по време на самолетен полет, изтъкват главната причина за влюбеността на мъжете към стюардесите. Това е чувството за безпомощност и уязвимост, което представителите на мъжкия пол изпитват, докато се намират в самолета.

В интервю пред Daily Mail психоложката Джуди Джеймс споделя, че голяма част от пътниците се чувстват некомфортно и тревожно в полета

В очите им в ситуация като тази стюардесата се явява  символ на стабилност и увереност. Мъжът е буквално заставен да седи с ръце в скута и не му остава нищо друго, освен да позволи на жената в изрядния костюм и красиви крака да се погрижи за него. Чувството за безпомощност в комбинация с осъзнаването на това, че жена започва да управлява живота му, създава у мъжа нежни чувства и зависимост, казва Джеймс.

По думите на специалиста по-същите причини не малко пациенти се влюбват в лекарка или медицинска сестра, като се има предвид, че животът на пациента зависи от доктора.

Зависимостта от стюардесите по време на полета може да се породи неочаквано при влиятелни хора, които в живота долу на земята са свикнали да се държат властно. Попадайки в самолета, те се оказват в необичайна роля за самите себе си. Това например се случва с хладнокръвни представители от бизнес средите, смята специалистът.

Джуди Джеймс посочва и няколко известни случая на знаменитости, които са преминали през романтични отношения със стюардеси

Такава афера е позната между стюардесата Мегън Смит и английския певец Хари Стайлс от групата One Direction. Техният романс се зародил през 2015 година по време на частния полет на групата. Daily Mail допълва, че в миналото звези като Келси Гремър и Клинт Истууд също са намерили любовта по време на полет, като вторият дори има две деца, плод любовта, зародила се високо над земята.

Чувството за безпомощност в самолета, както смята Джеймс, се появява и заради позата, в която пътуват хората

През цялото време трябва да се намираме на място, което напомня на детска люлка. Налага ви се да седите или лежите точно като малко дете и да се надявате, че някой ви обича толкова силно, че ще се погрижи за вас и ще ви нахрани, пояснява психологът.

Самите стюардеси изглеждат безупречно, женствено, но и малко старомодно – токчета, тесни поли и червено червило. Докато в същото време почти всички пътници са облечени в удобни дрехи и обувки. Строгият женственин стил на стюардесите плюс високата степен на безпокойство у мъжа е комбинация, която не се среща често в ежедневието. Затова изглежда съблазнително.